Rekordní ceny ropy budou mít dopad na průmysl; zdraží potraviny, služby i doprava

Cena ropy na světových trzích i nadále rekordně roste - aktuální cena za jeden barel je 135 dolarů. Táhne ji nahoru hlavně vysoká poptávka bouřlivě se rozvíjejících ekonomik Číny a Indie. Na našem domácím trhu se podle údajů společnosti CCS cena za litr nafty jenom za úterý zvýšila o 29 haléřů na průměrných 33,67 Kč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusové zastávky v Praze

Autobusové zastávky v Praze | Foto: Pavel Pavlas

Důvody růstu cen a očekávaný vývoj shrnuje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák: "Je to dáno především zvyšující se poptávkou ve světě, ale i jistými problémy na straně nabídky - především ze strany rafinérii v Evropě. Počítáme s tím, že zdražování by mělo pokračovat i v následujících dnech, protože cena nafty ještě stále neodráží situaci na trhu s ropou."

Situace začíná být složitá a její důsledky pocítíme všichni, říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Jan Procházka: "S cenou ropy pochopitelně stoupají ceny dalších komodit - uhlí, zemního plynu. Právě kvůliy rostoucím cenám uhlí se zvedá cena elektřiny v Německu, která je pro nás srovnávací základnou. Nyní se tam obchoduje za zhruba 72,50 eur za megawatthodinu. Totéž platí pro Českou republiku a je to mnohem více než 20 procent od letošních cen. Takže myslím si, že v České republice neexistuje člověk, který by nepocítil zdražení cen energií."

Největší dopad budou mít ale rekordní ceny ropy na průmysl. "Chemický sektor, doprava určitě jako první, těžký průmysl obecně. Například hodně bude zasaženo hutnictví - ty provozy se musí v zimě zahřívat, v létě se zase chladí. Potom stěžejní otázkou pro celý průmysl zůstává, jestli ty vyšší ceny všech vstupů jsou schopny dostat do svých výrobků, a zda si je i přesto spotřebitel koupí," zdůraznil Jan Procházka.

Dopravci chtějí kompenzovat nárůst cen nafty zvýšením cen svých služeb

Předsednictvo největšího tuzemského Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia dnes jednalo o řešení dopadů současného nárůstu cen pohonných hmot a dalších nákladů na dopravce. Shodlo se na tom, že jediným řešením je zvýšení cen za dopravu.

Radiožurnálu to řekl generální tajemník sdružení ČESMAD Martin Špryňar: "Ten problém vysoké ceny nafty je problémem celé ekonomiky a všech občanů České republiky. Ministerstvo financí má samozřejmě možnost občanům ulevit snížením spotřební daně, která je přibližně o dvě koruny na litr vyšší než požaduje Evropská Unie. Nicméně z pohledu autodopravců to není řešení, které spasí ten náš obor. Skutečně jedinou cestou je promítnout plně zvýšené náklady do cen za dopravu."

Jana Zemanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme