Jaderná energetika se řeší v Praze

Evropská unie by měla vyrábět 60 procent čisté energie. Řekl to premiér Mirek Topolánek na úvod Evropského jaderného fóra v Praze. Za čistou energii označil obnovitelné zdroje, ale i jaderné elektrárny. Podpořil v této souvislosti investice do jaderného programu. Na fórum se sjeli politici i odborníci, aby diskutovali o budoucnosti jaderné energetiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Ve vysílání Radiožurnálu k tématu promluvila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová: "I když použijeme úplně všechno, co v Evropě máme k dispozici jako zdroje energie, tak stejně pravděpodobně - dříve nebo později - bude Evropa v problému. To znamená, že nemůže zavrhnout žádný ze zdrojů od obnovitelných až po fosilní. Musí si ale ten energetický mix rozumně poskládat. Aby zajistila dostupnost energií za přijatelné ceny, aby zajistila ochranu klimatu a aby zajistila i tzv. energii pro chudé."

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor moderátora V. Dvořáka s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou

"Ještě před několika lety se na podporovatele atomové energie hledělo jako na čarodějnice," řekl na fóru slovenský premiér Robert Fico. Podle něj se ale bez jaderné energetiky Evropa nebude moci obejít. Slovensko by bez nových reaktorů muselo elektřinu dlouhodobě dovážet.

I další země Unie na jádro spoléhají. "Plánujeme postavit přibližně v roce 2015 novou jadernou elektrárnu společně s Estonskem, Lotyšskem a Polskem," uvedl na pražském setkání litevský premiér Gediminas Kirkilas.

Ne všechny země sedmadvacítky ale s jádrem počítají. Například minulá německá vláda se zavázala zavřít všechny jaderné elektrárny.

Ani česká vláda nemá atom v programu. Proti jsou Zelení, kteří nepovažují současnou jadernou energetiku za udržitelnou.

"Především nemá vyřešenu koncovku palivového cyklu. Není vyřešeno ukládání vyhořelého jaderného paliva," řekl šéf Zelených, ministr životního prostředí Martin Bursík s tím, že pro něj odmítání jaderné energie není náboženství. Ale jen pokud přijdou nové technologie, které to vyřeší a budou bezpečnější."

David Koubek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme