V Číně začíná rekonstrukce měst postižených zemětřesením

Čína končí záchranné práce, začíná rekonstrukce zničených měst. Zemětřesení, které provincii S'-čchuan zasáhlo minulé pondělí, si vyžádalo více než 55.000 mrtvých, dalších 30.000 osob se pohřešuje. Záchranné týmy a vojáky v zasažených obcích střídá těžká technika bourající zbytky domů. Peking se také snaží zajistit provizorní ubytování asi pěti milionům obyvatel, kteří přišli o střechu nad hlavou, a žádá svět o zaslání stanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští vojáci odklízejí ruiny domů

Čínští vojáci odklízejí ruiny domů | Foto: Robert Mikoláš

Technické čety dezinfikují sutiny domů, ve kterých zůstávají pohřbeny tisíce lidí, ale také stromy, auta i obuv všech, co opouštějí zničené obce v blízkosti epicentra.

Buldozery a další těžká technika mezitím strhávají budovy, které zůstaly stát, ale mají narušenou statiku. Záchranáři, kteří od pondělí 12. května z trosek vytáhli 33.000 živých lidí, už prakticky ukončili svou práci, naposledy se jim totiž někoho živého podařilo vyprostit ve středu.

Kromě rekonstrukce se úřady zaměřují na statisíce lidí přežívajících v provizorních táborech, ale také podél ulic, v parcích i na nádražích. Čínské ministerstvo zahraničí proto žádá mezinárodní společenství o zaslání více jak tří milionů stanů.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme