Německý parlament schválil unijní Lisabonskou smlouvu

Po Spolkovém sněmu schválila Lisabonskou smlouvu taky Spolková rada, tedy horní komora německého parlamentu. Základní unijní dokument ale odmítla podpořit spolková země Berlín. Na politické scéně u našich západních sousedů se tak rýsuje další krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Berlínský starosta Klaus Wowereit z SPD se rozhodl ustoupit nátlaku zemských koaličních partnerů z postkomunistické levice. Ti mají pocit, že Lisabonská smlouva je příliš asociální a militaristická. Ve strachu z toho, že by mohl ohrozit pokračování vládní koalice, nakonec Wowereit námitkám vyhověl a Berlín se hlasování o unijním dokumentu zdržel.

Opozice má pocit, že se berlínský starosta nechává vodit za nos šéfem postkomunistů Oskarem Lafontainem. Friedbert Pflüger z CDU si myslí, že odmítnutí podpořit Lisabonskou smlouvu znamená poškození image německého hlavního města.

U našich západních sousedů teď už dokument musí podepsat jen prezident Horst Köhler. Ten s tímto krokem ale zřejmě vyčká na verdikt Ústavního soudu, na který se chtějí obrátit někteří poslanci.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme