Cena nafty zřejmě půjde nahoru i příští týden

Průměrná cena nafty v Česku by podle analytiků mohla příští týden dosáhnout 35 korun za litr. Podle údajů společnosti CCS stojí litr dieselu už 34,28 Kč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na čerpací stanici

na čerpací stanici | Foto: Jan Rosenauer

Pohonné hmoty stále zdražují. Nafta podstatně rychleji než benzín. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka bude růst cen pohonných hmot pokračovat i v příštím týdnu.

"Protože současné rekordní ceny ropy na světových trzích, kdy ropa překonala 135 dolarů za barel, se promítnou s týdenním zpožděním. Bohužel to opět bude v řádu desetihaléřů a o něco výraznější by to mělo pravděpodobně být opět u nafty." Domnívá se Čermák.

Zdražování pohonných hmot v tuzemsku závisí na růstu cen paliv na komoditní burze v Rotterdamu. Ty zase odrážejí ceny ropy. Na vysokých cenách má podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka podíl také fakt, že Evropa nestačí vyrábět naftu v takovém množství jaké je na trhu potřeba.

"Vysoké ceny nafty jsou dány jak cenou ropy, která je vysoká, tak i velkým nedostatkem motorové nafty v Evropě. Proto některé země, například Holandsko uvažují o tom, že zvýší spotřební daň na motorové naftě, aby ji učinily méně atraktivní pro spotřebitele," zdůraznil Indráček.

Autodopravci už oznámili, že kvůli vysokým cenám nafty chtějí zdražit až o 15 procent. Zvýšení cen plánuje také řada autobusových dopravců nebo městských dopravních podniků.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme