Setkání Dalajlámy s britským premiérem pobouřilo Peking

Čína protestuje proti setkání britského premiéra Browna s Dalajlámou. Podle Pekingu jde o zasahování do vnitřních záležitostí země. Gordon Brown se setkal s nejvyšším tibetským duchovním v pátek, oproti svým předchůdcům ho však nepřijal v sídle předsedy vlády na Downing Street, ale v paláci hlavy anglikánské církve, arcibiskupa z Canterbury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma a Gordon Brown

Dalajláma a Gordon Brown | Zdroj: ČTK

Londýn podle čínského ministerstva zahraničí nebral v potaz námitky proti setkání s Dalajlámou, kterého Peking označuje za politickou a nikoli duchovní osobnost.

Ostrý protest přichází i přesto, že se zástupci Dalajlámy a Pekingu začátkem května sešli, poprvé od březnových násilností v Tibetu a sousedních provinciích, které si podle tibetské exilové vlády vyžádaly 203 mrtvých.

Dalajláma také několikrát podpořil konání olympijských her v Číně a vyjádřil soustrast obětem zemětřesení v S´-čuanu. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv v této souvislosti uvedly, že právě tragické následky přírodní katastrofy pravděpodobně ukončí současné protesty proti politice Číny v Tibetu, a to minimálně do začátku srpnových olympijských her.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme