Velká evropská města mohou soutěžit o ekologický titul

Evropské zelené město - o tento titul se mohou ucházet například Brno, Praha, Ostrava nebo také saské Drážďany a slezská Wroclav. Novou výroční cenu bude udělovat od roku 2010 Evropská komise. Tento týden vyhlásila její první ročník. Evropská města se do ní mohou zapojit prostřednictvím internetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské zelené město

Evropské zelené město | Foto: Evropská komise

Do soutěže se mohou už teď hlásit města s více než 200 tisíci obyvatel. Letos na podzim bude porota vybírat "zelená města" pro roky 2010 a 2011.

Cenu dostane takové město, které se stará o problémy životního prostředí a řeší je, omezuje zátěž, kterou představuje městská zástavba pro životní prostředí, a zlepšuje kvalitu života svých obyvatel.

"Věříme, že to podpoří iniciativu měst udělat něco proto, aby si jich ostatní v Evropě všimli. Budou propagovat trvale udržitelný rozvoj. Přitáhnou více turistů a bude to pro ně znamenat i ekonomický přínos," prohlásil při zahájení soutěže eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

Do soutěže o titul Evropské zelené město se mohou přihlásit velká sídla ze všech 27 členských zemí Evropské unie, ale také z kandidátských států, tedy z Chorvatska, Makedonie a Turecka. Přihlášku mohou podat i města z Islandu, Norska a Lichtenštejska, tedy ze zemí Evropského hospodářského prostoru.

V případě Lichtenštejnského knížectví je však pozvánka k účasti čistě zdvořilostní. Hlavní město Vaduz má totiž jen něco málo přes 5000 obyvatel. I pro islandskou metropoli je hlavní podmínka nesplnitelná. Se svými 120 tisíci obyvatel je Reykjavík mimo soutěž.

Pro ostatní města je uzávěrka podávání přihlášek je 1.října. Starostové a primátoři se mohou hlásit internetem na adrese www.europeangreencapital.eu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme