Umělci zahájili u Národního divadla sérii protestů kvůli financování kultury

Pražští umělci v neděli zahájili takzvané Dny neklidu. Sérií protestů chtějí upozornit na problémy kultury a jejího financování v hlavním městě. Některým umělcům se nelíbí například dotace na vstupenku, která podle nich zvyšuje zisky soukromníků. Pochyby vyvolává rovněž záměr převést další magistrátní divadla z příspěvkových organizací na jinou právní formu, kdy by se pak musely ucházet o granty. Účastníci také podpořili petici Za Prahu kulturní, kterou už podepsalo přes 20 000 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest u Národního divadla

protest u Národního divadla | Zdroj: ČTK

Dny neklidu podpořilo i vedení Národního divadla a nabídlo svůj prostor k pořádání akcí. Dnes vše odstartovalo sedmihodinovým koncertem na piazzetě u naší první scény. Odpoledne se tam sešli divadelníci, výtvarníci, tanečníci, hudebníci a další umělci.

"Je to symbolické vyjádření, poskytnutí jakési platformy pro začátek diskuse o vztahu kultury a společnosti, protože problém se netýká jen divadel, týká se to galerií, festivalů a týká se to samozřejmě nás všech. Pokud my v Národním divadle můžeme mít pocit, že se nás to netýká, byl by to velký omyl," říká šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení Dnů neklidu mikrofonem T. Medka

Protestní petici Za Prahu kulturní podepsalo do současnosti kolem 20.000 lidí. Žádá se v ním například odvolání radního pro kulturu Milana Richtera z ODS, zrušení dotace na vstupenku a oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení.

Celorepublikové Dny neklidu vyvrcholí 29. května demonstrací před magistrátem. Zastupitelstvo totiž na dubnovém zasedání požadavky petice odmítlo. Richter už připustil, že by systém pražských kulturních grantů mohl změnit. Nyní prý čeká na to, jestli najdou všichni divadelníci společnou řeč a shodnou se na návrhu, jak grantový systém změnit.

"Jestliže divadelníci najdou společné řešení, tak já jsem připraven je okamžitě začlenit do stávajícího systému a v podstatě spor ukončit, jestliže si ale někdo myslí, že vynutí lepší pozici demonstracemi a křikem na náměstí, tak to rozhodně není správní cesta," zdůraznil Richter. (Rozhovor s Milanem Richterem si můžete přečíst zde.)

Doubravka Svobodová z Divadla Na Zábradlí se obává, že jednání k ničemu nebude. "Jednak z důvodu, že to jsou jenom praktičtí divadelníci a všichni jsou zainteresováni na grantovém systému, to znamená nejsou nezávislí, a jednak jsou to jen divadelníci a nejsou tam zastoupeny jiné umělecké obory, o které jde taky," upozornila Svobodová.

Naopak jiní umělci v čele s ředitelem divadla Ta Fantastika Petrem Kratochvílem poukazují na to, že některé scény hospodaří neekonomicky. Kritizují mimo jiné to, že některá divadla zaměstnávají několikanásobně víc provozních zaměstnanců než herců. Jako příklad Kratochvíl uvádí Městská divadla pražská, kde je 24 herců a 131 zaměstnanců.

Martin Hromádka, Květa Moravcová, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme