Vltava v Praze už dosáhla maxima

Více než stoletou vodou poničená Praha má už snad nejhorší za sebou. Kolem 14. hodiny odpoledne hladina konečně dosáhla svého maxima, další vzestup by podle vodohospodářů už nastat neměl. V Chuchli hladina do 18. hodiny klesla asi o 19 centimetrů, voda by měla dál opadávat asi o čtyři centimetry za hodinu. Situace se už uklidňuje také poblíž Novotného lávky v centru města, kde voda z rozvodněné Vltavy celý den hrozila přelitím přes protipovodňové zátarasy a zatopením Starého Města, které bylo v noci na středu preventivně evakuováno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stoletá voda v Praze

stoletá voda v Praze | Foto: Stanislav Peška

Vzestup hladiny Vltavy v Praze se zastavil. Voda teď stagnuje na úrovni víc než stoleté vody. Jak vpodvečer uvedl šéf dolního úseku Povodí Vltavy Pavel Uher, pokles řeky v Chuchli se významně projevil na protipovodňových zábranách Starého Města. Podle vodohospodářů se dá očekávat, že Vltava se během několika dní začne pomalu vracet do svého koryta. Rozvodněná řeka bude rychle odtékat ze Smíchova, Kampy, Libně či Troje. Pomaleji pak ze Stromovky, z Karlína více než týden, možná i týdny.

K obratu k lepšímu výrazně přispěl nižší odtok vody z Orlické přehrady a pokles hladiny Berounky.

Pod vodou je momentálně zhruba 10 procent území hlavního města. Řada ulic je neprůjezdných a přes řeku se lidé dostanou pouze přes dva mosty - Barrandovský a Hlávkův. Z něj ale dojdete pouze do Veletržní ulice směrem na Letnou. Na Novotného lávce voda rozbouřené Vltavy dosahuje k vrcholům norných stěn.

Evakuovaní Pražané se zatím nemohou vrátit do svých domů a bytů, ani do těch, které velká voda nezasáhla. "Nadále trvá uzavření vyklizených, evakuovaných oblastí včetně dosud nezatopených," zdůraznil primátor Igor Němec. Návrat evakuovaných lidí do domovů záleží na tom, kdy opadne voda. V některých případech to může být v sobotu, v Praze 8 určitě později. Majetek je před případným rabováním povinna ochránit policie.

Nejhůře postižená místa v metropoli - Holešovice a Kampu - si vpodvečer prohlédl prezident Havel, který se předčasně vrátil z ozdravného pobytu v Portugalsku. Havel ocenil vládu premiéra Špidly a její práci v boji se záplavami. Vláda podle něj v této zkoušce obstála. Současně vyzval občany k solidaritě a spolupráci a varoval politické strany, aby situaci nevyužívaly k politickému boji.

Situace v metropoli se nečekaně zdramatizovala nad středečním ránem, kdy voda proti předpokladům stále stoupala a muselo dojít k evakuaci Starého Města, Josefova a Holešovic. Krátce před polednem zaplavila voda nábřeží Ludvíka Svobody na pravém břehu Vltavy. Voda se valila dál k Těšnovskému tunelu i do přilehlých částí kolem Petrského náměstí.

Pražská plynárenská vyhlásila ve vybraných lokalitách Prahy stav nouze. Přerušení dodávky plynu postihne zejména část Smíchova, Kampu, Malou Stranu, Nové Město a části Holešovic, Libně a Karlína. Nouzový stav vyhlásila na území hlavního města a v Roztokách i Pražská energetika. Žádáme všechny odběratele elektrické energie na tomto území, aby s ohledem na tuto skutečnost respektovali omezení dodávky elektřiny a pokyny směřující k zamezení vzniku dalších rozhsáhlých škod.

Obnovení dodávky elektřiny bude zajišťováno, jakmile to umožní technický stav energetické sítě a zařízení a vnitřní instalace jednotlivých odpojených objektů. Na zbytku území České republiky nadále platí základní energetický stupeň.

Jen asi dvacet nebo třicet centimetrů chybí vltavské vodě, aby zdolala protipovodňové zátarasy podél nábřeží u Novotného lávky. Vojáci je po celý den zpevňovali pytli s pískem. Starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister je přesvědčen o tom, že evakuovanému Starému Městu už nehrozí vážnější záplavy.

Pokud by bariéry ale nevydržely, voda by podle předpokladů krizového štábu sahala na Anenském náměstí do čtyř metrů a zaplaveno by bylo i Staroměstské náměstí k pomníku Jana Husa. Ohroženy by byly i oblasti okolo Josefova a Františku. Blízko centra už jsou zaplaveny ulice Klimentská a Petrská, tedy okolí Petrského náměstí. Voda v Praze se už dostala do ulic Smíchova. Podle krizového štábu by ale příliš hluboko do této městské čtvrti neměla postupovat. Kanalizace kalné přívaly zatím stíhala pojmout a nevracela je zpět do ulic. Přesto se lidé brodili v hloubce asi 30 centimetrů. Dobrovolníci se snaží kritická místa ještě zatarasit pytli s pískem, aby se povodeň nedostala ke stanici metra Anděl. Oblast kontrolují policisté. Obcházejí domy a zjišťují, zda v záplavové zóně nezůstali ještě nějací obyvatelé.

Komplikovaná je nadále městská doprava. Metro jezdí od dnešního rána pouze v některých úsecích. Na trase "A" jen mezi Skalkou a Náměstím Míru, na trase "B" mezi Zličínem a Novými Butovicemi a na trase "C" mezi Hájemi a Pražským povstáním. Mezi stanicemi Nové Butovice a Anděl jezdí náhradní autobusová doprava - XB. Situace se ale mění každou chvíli, omezený provoz pražského metra byl teď částečně rozšířen, po dvou soupravách jezdí na zastávku Muzeum kyvadlově z Pražského povstání po trase C a z Náměstí míru na trase A. Doprava byla přerušena z autobusového nádraží Praha Florenc. Většina spojů nyní odjíždí z autobusového nádraží v Roztylech, některé z Černého mostu. V obou směrech zůstává uzavřený také Strahovský tunel. Automobily mohou projíždět pouze přes Hlávkův a Barrandovský most. Policie zatím neví, zda dojde k jejich uzavření. Na místě má své odborníky a situaci monitoruje. Ještě upozorňujeme, že odtahy aut zajišťuje firma ABA na své telefonní lince 12 40 bezplatně.

V metru voda napáchala minimálně půl miliónové škody. Podle mluvčí Dopravního podniku Michaely Kuchařové jsou kompletně zatopené až po úroveň ulic pravděpodobně čtyři stanice - Vltavská, Florenc na trase B i C, Křižíkova a Invalidovna. Škody vznikly hlavně na elektrických rozvodech. Uvedení metra do pravidelného provozu v úplném rozsahu může trvat i několik týdnů.

České dráhy zavedly kolem osmé hodiny kyvadlovou železniční dopravu mezi pražským hlavním nádražím a stanicí Praha-Smíchov. Jezdí po půl hodinách a je zdarma. Dráhy rovněž částečně zprovoznily Masarykovo nádraží v Praze, ze kterého nyní vyjíždějí vlaky ve směru na Kolín a na Nymburk. Do Kralup nad Vltavou z Prahy stále vlaky nejezdí. Dráhy v poledne kvůli stoupající vodě opět zcela uzavřely Masarykovo nádraží v Praze.

Záplavy vyřadily Telecomu z provozu téměř 50 tisíc telefonních linek. Jde hlavně o telefony ve středních Čechách a v Praze. V hlavním městě nefungují telefony v Holešovicích, na Těšnově a v Husově ulici. Ve středních Čechách jsou mimo provoz linky v Řevnicích, Jílovišti, Kralupech, Kamýku a Dobřichovicích. Mimo provoz je 13 ústředen, na které jsou linky napojeny. V drtivé většině případů ústředny nefungují kvůli přerušení přívodu elektrické energie. Ten nešlo kvůli velké vodě nahradit.

Povodeň v Praze se dotkla i mnoha divadel, kin, muzeí a galerií. Objekty v záplavových oblastech jsou už několik dnů uzavřeny, postupně se zavírají další a ruší se i představení pod širým nebem. Vltava dnes zaplavila podzemní prostory v Národním divadle, kde se pod vodou ocitly i základní kameny Zlaté kapličky. Zaplavané je také Náprstkovo muzeum na Betlémském náměstí a Muzeum Bedřicha Smetany na Novotného lávce. Na levém břehu Vltavy je vodnímu živlu vydáno napospas Muzeum Kampa v Sovových mlýnech.

Pražský hygienik nám oznámil, že informace v souvislosti s povodněmi v Praze jsou umístěny na www.hygpraha.cz.

Sběrná místa, kam je soustřeďovaná materiální pomoc v Praze:

Základní škola V Remízku 919, Praha 5 - Barrandov

Kulturní dům Krakov, Těšínská 4, Praha 8 - Bohnice

telefony:

nabídka ubytování pro evakuované 36 099 360

nabídka dobrovolnické práce 36 099 710

nabídka materiální pomoci - 36 099 711

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme