Václav Klaus uvedl v USA svou knihu o panice z oteplování

Václav Klaus vysvětloval ve Washingtonu svou skepsi ohledně globálního oteplování. V prestižním Národním tiskovém klubu představil anglický překlad své knihy Modrá, nikoli zelená, planeta. Ve Spojených státech ji vydává konzervativní organizace Competitiv Enterprise Institute.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus představuje ve Washingtonu svou knihu

Václav Klaus představuje ve Washingtonu svou knihu | Zdroj: ČTK

"Skutečná debata je a měla by být o ceně, kterou za boj proti globálnímu oteplování platíme, a co za to získáme," uvedl mimo jiné prezident Klaus.

Radikální aktivisté zasazující se o boj proti oteplování nepřipouštějí podobně jako v minulosti komunisté žádné protiargumenty. Podle Václava Klause také neexistuje navíc jednoznačná vědecká a politická shoda v otázce oteplování.

Prezident Klaus nevystoupil se svými názory na toto téma ve Spojených státech poprvé. Konzervativní instituce, jako je právě Competitive Enterprise Institute, jeho skepsi sdílejí. Všichni tři hlavní kandidáti na prezidenta včetně republikána Johna McCaina ale chtějí proti oteplování bojovat a slibují podobné snižování emisí skleníkových plynů jako Evropská unie.

"Já věřím, že až se kterýkoliv z nich stane prezidentem, tak mu budou přece jenom křidýlka trošku přistřižena jeho úředníky, jeho ministry, jejich vládou a tak dále, a nebude to tak tragické, jak by mohlo znít z prohlášení, o kterých oni si myslí, že jsou líbivá, politicky korektní a že by mohly jim snad přidat o jednoho dalšího voliče navíc," poznamenal k tomu Klaus.

Třídenní pracovní návštěva Václava Klause dnes pokračuje setkáním s americkým viceprezidentem Dickem Cheyneym. Jednat mají mimo jiné o vízech a záměru vybudovat americký radar v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor zpravodaje Českého rozhlasu s prezidentem Václavem Klausem při jeho návštěvě v USA

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme