Vrcholný politik německých postkomunistů čelí obvinění, že donášel STASI

Političtí odpůrci vyzývají k okamžité rezignaci čelního představitele německých postkomunistů Gregora Gysiho. Ten čelí vážnému obvinění, že byl tajným spolupracovníkem východoněmecké STASI a že coby advokát zrazoval své mandanty. Gysi obvinění popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo STASI

logo STASI | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Zatím nejvážnější obvinění proti dlouhodobě nejznámějšímu politikovi postkomunistické Die Linke vznesla ředitelka úřadu pro dokumentaci STASI Marianne Birthlerová.

Podle ní její instituce právě zpracovává dokumentaci jednoho spolupracovníka státní bezpečnosti, kterým nemůže být nikdo jiný než Gregor Gysi. Ten měl podle spisu v roce 1979 coby advokát donášet na svého tehdejšího mandanta, východoněmeckého disidenta Roberta Havemanna.

V místy velmi emotivní debatě na půdě Spolkového sněmu vyzvali někteří zákonodárci Gysiho k okamžité rezignaci. Ten obvinění popírá a jeho mateřská strana naopak požaduje odvolání šéfky úřadu pro akta STASI.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme