Plyn bude zase dražší - od července

Od léta se zvednou ceny za plyn - a nezáleží na dodavateli. Zdražení ohlásili prakticky všichni. U průměrné domácnosti, která na plynu vaří a ohřívá vodu, se to projeví zvýšením měsíčních plateb zhruba o padesátikorunu. Rodiny v bytech, které používají plyn i na topení, zaplatí měsíčně průměrně o 176 korun víc. A jestliže bydlí v rodinném domku, pak téměř o 300 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

S desetiprocentním nárůstem cen musí od července počítat zákazníci RWE Transgas i Pražské plynárenské. Nejvíc zdražila energetická společnost E.ON - v průměru o 15 procent. Ta ale na rozdíl od konkurence ceny letos ještě neupravovala. Společnost RWE Transgas naopak zvyšovala ceny už na jaře.

Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského je jednoznačným důvodem růst cen ropy: "Diktát rostoucích cen ropy je pro nás neúprosný. Všichni naši zákazníci a motoristé se s tím denně setkávají u čerpacích stanic při tankování nafty nebo benzínu. Situace na světových trzích nám skutečně nepřeje, a právě v minulých týdnech jsme zaregistrovali rekordní ceny ropy 135 dolarů za barel. Ceny zemního plynu se vypočítávají především z ceny ropy a ropných derivátů, takže to je ten jediný důvod."

Naftě u domácích čerpacích stanic už chybí jediný haléř, aby se dostala na 35 korun za litr. Od pondělí tak podražila o 64 haléřů. Pohyby cen ropy se do ceny plynu promítají se zpožděním jednoho až dvou čtvrtletí. Takže i kdyby teď cena ropy na světových trzích radikálně klesala, můžeme to eventuálně pocítit nejdřív za čtvrt roku. Letní zdražení plynu tedy už neovlivní.

Jitka Hanžlová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme