Do letadla už s elektronickou letenkou

Letecké společnosti používají ode dneška elektronické letenky. Odbavení na letišti je tak pro cestující rychlejší a jednodušší, nemusejí se navíc obávat, že letenku ztratí. Stačí, když si budou pamatovat kód, pod kterým jsou vedeni na seznamu pasažérů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha

Letiště Praha | Foto: Letiště Praha

Daniela Hupáková z ČSA uvedla, že si přechod z papírových letenek na elektronické vyžádali sami cestující. Z průzkumu mezi nimi totiž vyplynulo, že čtyřiapadesát procent preferuje využití elektronických služeb, a to od rezervace a nákupu letenky přes internet až po odbavení na internetu. "Znamená to pro ně velkou časovou úsporu, větší komfort. Přechod na elektronické letenky samozřejmě přináší i úspory samotným leteckým dopravcům," upřesnila Hupáková. Je současně faktem, že dosavadní prodej a nákup letenek přes internet přinášel řadu potíží.

Letenka v elektronické podobě je v podstatě šestimístný kód složený s čísel a písmen, který prodejce zašle mailem nebo předá vytištěný na papíře. Pod tímto kódem je cestující veden na seznamu cestujících. "Zjednoduší to odbavení. Teoreticky by cestující letenku ani nemusel mít, stačí jenom, aby si pamatoval kód. Je ale doporučováno, aby si přece jenom natiskl kód nebo elektronickou letenku i v papírové formě, protože v řadě zemí může chtít pasový úředník papírovou kopii předložit," doplnil Jaroslav Štěpánek z Letiště Praha.

Podle něho jsou letenky zcela bezpečné, aerolinky se navíc proti případnému zneužití brání. "Tím, že to je pouze elektronický kód, tak by tam byla možnost zneužití. To znamená, že existují metody, jak zkontrolovat v databázích leteckých společností, že letenka je v pořádku. Cestující, který má správný kód a správnou elektronickou letenku, určitě nebude mít žádný problém při odbavení při odletu ani z Prahy ani z destinace, ze které se bude vracet," dodal Štěpánek.

Elektronické letenky jsou na českých letištích v krátké době další velkou změnou. 30. března se po vstupu naší republiky do takzvaného schengenského prostoru změnily pasové kontroly. Díky tomuto kroku můžeme cestovat mezi státy zmíněného prostoru, aniž bychom museli absolvovat pasové kontroly.

Jaroslav Skalický, Vilém Janouš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme