Volby v Makedonii doprovodilo násilí

Předčasné parlamentní volby v Makedonii s sebou přinesly násilnosti, dosavadní bilance: Jeden mrtvý a přes deset zraněných. Volby by měly napovědět, jestli země bude směřovat do EU a NATO. Jejich průběh i výsledek jsou pak důležité pro stabilitu celého Balkánu. Ústřední volební komise zatím oznámila, že po sečtení víc než 20 procent hlasů vede konzervativní blok premiéra Nikoly Gruevského.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Makedonii

Volby v Makedonii | Zdroj: ČTK

Atmosféra voleb ale byla napjatá. K prvnímu incidentu došlo ve vesnici Aračinovo na severu země, kde při přestřelce zahynul jeden člověk a několik dalších bylo zraněno. Potyčky, které skončily nejméně dalšími sedmi zraněnými, se strhly i ve volebních místnostech hlavního města Skopje, také tam žije albánská menšina.

Právě její postavení bylo jedním z hlavních témat předvolebních klání. Albánci tvoří asi čtvrtinu dvoumilionové populace. Neméně emocí vzbuzuje i spor s Řeckem o název státu. Řecké veto makedonské kandidatuře do NATO bylo také příčinou pádu vlády, rozpuštění parlamentu a vyhlášení dnešních voleb.

Vilém Janouš, Jaromír Marek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme