Zaměstnanci Polské pošty stávkují za vyšší platy

O půlnoci vstoupili zaměstnanci Polské pošty do stávky za vyšší platy. Tu vyhlásily největší odborové svazy. Rozsah protestu ale není takový, jak organizátoři předpokládali. Vedení pošty považuje stávku za nelegální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská poštovní schránka

Polská poštovní schránka | Foto: cs.wikipedia.org

Stávkující nedostanou za dobu protestu plat a uvažujeme o dalších kárných opatřeních, oznámilo ředitelství Polské pošty. Do stávky se zapojilo jen tři a půl tisíce zaměstnanců z celkového počtu 100 tisíc. Většina pošt proto funguje v běžném režimu a stávka se zatím nijak neprojevila.

"Máme připravena opatření, která nám umožní vyhnout se problémům například při vyplácení důchodů," uvedl mluvčí polské pošty Zbigniew Baranowski. Nespokojení listonoši ale blokují rozvážení dopisů a balíků, takže jejich doručení se pravděpodobně o několik dnů opozdí.

Zaměstnanci pošt pobírají zhruba polovinu polského průměrného platu. Odborový svaz Solidarita proto požaduje zvýšení platů až o pět tisíc korun měsíčně. Pošta je ale ochotná přistoupit jen na poloviční částku

Odboráři si stěžují i na špatné řízení Polské pošty. "Bohužel máme už delší čas pocit, že pošta je řízená jako panský dvůr, o který se jeho dědic téměř nestará. Je to hodně zanedbaný panský dvůr," uvedl Bogumil Nowicki z odborového svazu Solidarita.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme