Dohoda o změně zdravotnických poplatků má potíže

Změnu znamenající zmírnění regulačních poplatků ve zdravotnictví dohodli čelní zástupci ODS, KDU-ČSL a Zelených. Jejich kompromis zahrnuje například osvobození novorozenců od plateb u lékaře. To by mohlo být možná už od září. Platbám se podle návrhu vyhnou od nového roku i děti do šesti let. U dětí do 15 let se pak má roční limit snížit na tři tisíce korun. Po několika hodinách od dohody se už ale ozývají hlasy odporu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví | Foto: Marián Vojtek

Jako první promluvila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. Dohodu o tom, že členové koaličních stran nebudou na téma poplatky podávat žádné další návrhy, nechce akceptovat: "Souhlasím s tou částí koaliční dohody, která se týká dětí nebo klientů sociálních ústavů, ale nemohu souhlasit s tím, abychom už nepředložili žádný jiný návrh."

KDU-ČSL rovnou přišla se staronovým návrhem své poslankyně Michaely Šojdrové, podle kterého se nemá platit v nemocnicích za novorozence. V případě, že by se k této iniciativě přidali i ostatní vládní zákonodárci, mohl by se ve sněmovně začít projednávat už na této schůzi.

První část dohody by se pak podle poslankyně Michaely Šojdrové mohla začít schvalovat už v červnu: "Chceme, aby předseda strany a poslaneckého klubu jednali s koaličními partnery o možnosti, že by se tento návrh stal podkladem. Na něj by bylo možné připojit další pozměňovací návrhy, které by naplnily včerejší dohodu. Není důvod k odkládání. Samozřejmě to nabízíme koaličním partnerům - proto, aby se mohli připodepsat, aby se na tom mohli podílet a aby to byl i jejich návrh."

Návrh se ale nelíbí ODS. Radiožurnálu to potvrdil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek: "My jsme se včera dohodli na koaličním návrhu, nikoli na návrhu Šojdrové. Jenom můžu konstatovat, že někdo neumí držet slovo. Jinak je to na jednání předsedů klubů, aby se dohodli před jednáním sněmovny. Ale připadá mi to opravdu neslušné. Škoda, že lidovci nálepku, že nedrží slovo, tady tímto dokazují."

ČSSD je ochotná podpořit změny v regulačních poplatcích u lékaře, které navrhla koalice. Řekl to její předseda Jiří Paroubek. Neznamená to ale podle něj, že by byly změny dobře připravené: "Samozřejmě podpoříme i tuto hodně vypreparovanou a hodně špatnou dohodu vládní koalice. Oceňuji, že se koalice zabývá našimi návrhy. Přijdeme s vlastním návrhem. Jednak na zrušení poplatků a také na promítnutí sociálních aspektů do těchto poplatků."

Přehrát

00:00 / 00:00

Polední Ozvěny dne: Moderátor V. Dvořák s místopředsedkyní Strany zelených D. Kuchtovou a poslancem ODS B. Šťastným

Pediatři chtějí kompenzaci za zrušení poplatků u dětí

Uvažované zrušení poplatků u lékaře pro děti do šesti let se nelíbí pediatrům ani praktickým lékařům. Podle nich jde o politickou záležitost. Poplatky fungují a lidé si na ně nestěžují, říká předseda Sdružení praktických dětských lékařů v Královéhradeckém kraji Štefan Hrunka.

"Praktičtí dětští lékaři jsou rozhodně proti zrušení poplatků. Podle mne i řady dalších kolegů jde o politický ústupek, zvýhodnění jedné části poskytovatelů. Budeme požadovat kompenzaci po pojišťovně nebo vládě. Žádný z rodičů si nestěžoval, berou to jako další krok ve zdravotnické reformě," podotýká Štefan Hrunka.

Místopředseda zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny za ODS, Boris Šťastný o žádné náhradě neuvažuje: "Nastavené regulační poplatky přinesly všem poskytovatelům zdravotní péče další prostředky, které by měly vést ke zlepšování zdravotní péče a služeb pro pacienty. Jsem přesvědčen, že bude dostatek finančních prostředků, aby nemusely být kompenzace v případných dílčích změnách."

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiofórum o zdravotnických poplatcích - moderátor V. Dvořák s předsedou Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost P. Neugebauerem a prvnímnáměstkem ministra zdravotnictví D. Šnajdrem

O placení u lékaře se mluví a křičí už od začátku roku

Jarní série protestních akcí Českomoravské konfederace odborových svazů začala před Strakovou akademií shromážděním odborářů právě proti zdravotnické reformě. Odbory především nechtějí plánovaný převod nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Zdravotnickou reformu odmítlo i představenstvo České lékařské komory. Vedení profesního sdružení lékařů vyzvalo ministra Julínka, aby vzal zpět svůj návrh reformy. Ostře se proti vládním krokům ve zdravotnictví staví politická opozice - ČSSD a KSČM.

Důležitým mezníkem byl také den, kdy poplatky ve zdravotnictví potvrdil Ústavní soud. Odmítl návrh výšezmíněné opozice na jejich zrušení. K nálezu ale připojilo své odmítavé stanovisko jen sedm z patnácti soudců.

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme