Svět si připomíná výročí masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu

Čína zvýšila bezpečnostní opatření na pekingském náměstí Nebeského klidu. Svět si připomíná 19. výročí masakru, k němuž na Ťien-an-men došlo. Při zásahu čínské armády v noci ze 3. na 4. června 1989 zahynulo až několik tisíc převážně mladých lidí. Peking ale dosud nepřiznal, kolik osob bylo tehdy zabito. Čínský Červený kříž uvádí 5 tisíc, NATO až 7 tisíc lidí. Armáda tehdy pod pásy tanků rozdrtila snahy o demokratické změny v Číně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Náměstí Nebeského klidu

Peking - Náměstí Nebeského klidu | Foto: cs.wikipedia.org

Čínská policie stejně jako každý rok přijala přísná bezpečnostní opatření a pekingské náměstí Nebeského klidu od rána kontrolovalo několikanásobně více policistů než v jiných dnech. Policisté v uniformě i v civilu kontrolují osoby pohybující se v okolí Ťien-an-men, příslušníci tajné policie zase hlídají matky studentů zabitých před 19 lety.

Čínská média o události, kterou v červnu 1989 vyvrcholily několikatýdenní protesty studentů a později i dělníků proti korupci i totalitním praktikám, mlčí stejně jako současní vládnoucí představitelé. Prezident Chu Ťin-tao byl navíc v té době komunistickým šéfem Tibetu, kde při zásahu armády zahynulo vedle Pekingu nejvíce civilistů. Jediným místem v celé Číně, kde si lidé tuto událost svobodně připomínají, je Hongkong.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme