Německo: Protesty zemědělců přišly mlékárenský průmysl na 50 miliónů eur

Na přinejmenším 50 miliónů eur vyčíslil německý mlékárenský průmysl dosavadní škody způsobené protestem tamních zemědělců. Některé mlékárny kvůli tomu zvažují podání žaloby. Farmáři už mezitím odstranili prakticky všechny blokády, ale o konci svých nátlakových akcí zatím neuvažují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí zemědělci protestují za vyšší ceny mléka před supermarketem

Němečtí zemědělci protestují za vyšší ceny mléka před supermarketem | Foto: AFP

Bojkot dodávek a blokády postihly zhruba polovinu ze 110 německých mlékáren. Podle šéfa Svazu mlékárenského průmyslu Eberharda Hetznera utrpěly podniky ztrátu ve výši minimálně 50 miliónů eur. Podle deníku Bild chce pátá největší mlékárna v zemi Ehrmann zemědělce žalovat o náhradu škody.

V současné době dostávají mlékárny jen asi 20 procent obvyklých dodávek. Všechny hlavní obchodní sítě přiznaly regionální výpadky v zásobování mlékem a mléčnými výrobky. Pokud by protesty zemědělců pokračovaly s neztenčenou intenzitou, mohly by regály během několika dní zet prázdnotou.

Samotní farmáři protestními akcemi taky přicházejí o enormní částky, přesto hodlají v tlaku na mlékárny a především maloobchod vytrvat. Podle mluvčího Svazu německého maloobchodu Hubertuse Pellengahra zatím zásobování spotřebitelů mlékem v žádném případě ohroženo není.

Průzkum agentury FORSA pro týdeník Stern ukázal, že by 88 procent Němců bylo ochotno zaplatit za litr mléka o 10 centů víc.

Protesty německých zemědělců proti nízkým výkupním cenám mléka zasáhly i Českou republiku. Blokáda příjezdů i samotných mlékáren se totiž týká také českých dovozců, kteří tak musejí vylévat do polí statisíce litrů mléka. Dostávají se do velkých ztrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boj o mléko v Německu - reportáž Zblízka zpravodaje Českého rozhlasu J. Hoška

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme