Sněmovna odmítla zákaz převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti

Sociální demokracii se jen těsně nepodařilo zabránit přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti. Poslanci dnes návrh jejich stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha zamítla. Premiér Mirek Topolánek se nicméně zavázal, že fakultní nemocnice nebudou ani rozhodnutím vlády, ani ministerstva zdravotnictví na akciové společnosti převáděny. Mohlo by se to stát jen zákonem, tedy se souhlasem sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

j. Čunek a  M. Topolánek

j. Čunek a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Topolánek současně vysvětlil, co to teď bude znamenat v praxi: "Já jsem slíbil jedinou věc, a to že rozhodnutí ministerstva, případně vlády, teď budou zastavena a fakultní nemocnice nebudou převedeny na akciové společnosti."

"Shodli jsme se na tom, že pokud to projde v zákoně, to znamená parlamentem, tak je to regulérní a ministr zastaví přípravné práce - spíše dohodovací, které z důvodu délky takového procesu jsou vždycky konány, nejsou nevratné, není to žádný problém, a tím bude naplněno to, co jsem slíbil Poslanecké sněmovně, zdůraznil premiér."

Přehrát

00:00 / 00:00

Fakultní nemocnice se nebudou privatizovat bez souhlasu sněmovny

S vládou nakonec hlasoval i lidovecký "rebel" Ludvík Hovorka. Předtím ale uvedl, že pokud Topolánek poruší slib, že vláda fakultní nemocnice na akciové společnosti nepřevede, ztratí kabinet jeho důvěru. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek prohlásil, že premiérovi věří, dodal ale, že porušení příslibu by znamenalo odchod lidovců z vlády.

Otázka změny fakultních nemocnic na akciové společnosti totiž rozděluje řadu měsíců i samotnou koalici. Výhrady mají někteří lidovci a zelení. Rathův návrh tak měl v dolní komoře šanci získat i některé koaliční hlasy, což by zřejmě dál zvýšilo už tak velké napětí ve vládním táboře. Na téma transformace nemocnic se mluvili i v pátečním Radiofóru, jeho zvukový záznam si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Proti transformaci nemocnic byla i akademická obec. Už dříve Univerzita Karlova varovala, že ukončí klinickou výuku na svých pěti lékařských fakultách a fakultě farmaceutické, pokud ministr zdravotnictví prosadí vznik univerzitních nemocnic jako akciových společností. Usnesl se na tom akademický senát univerzity.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme