EU vyzvala Zimbabwe ke zrušení zákazu činnosti humanitárních organizací

K okamžitému zrušení zákazu činnosti humanitárních organizací vyzval zimbabwské úřady eurokomisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel. Evropská unie je nejvýznamnějším dárcem humanitární pomoci této africké zemi. Jen loni tam dodala potraviny a materiál pro nemocnice a školy za skoro 91 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Mpilo, Bulawayo, Zimbabwe

Nemocnice Mpilo, Bulawayo, Zimbabwe | Foto: Michael G. Nielsen

"Zákaz musí být okamžitě zrušen. Hluboce mne znepokojuje pomyšlení na to, že stovky tisíc lidí závislých na pomoci financované Evropskou komisí teď znovu budou čelit nejisté budoucnosti," prohlásil komisař Michel.

Podle něj je volný pohyb pracovníků humanitárních organizací po území Zimbabwe základní podmínkou distribuce pomoci. Zákaz jejich činnosti zasáhl nejvíc nejchudší část obyvatelstva včetně dětí. Komisař připomněl, že humanitární dodávky nemají žádný politický podtext.

Vztahy mezi Evropou a Zimbabwe jsou dlouhodobě napjaté kvůli konfiskacím půdy bělošským farmářům. Zatím posledním nepřátelským vystoupením režimu prezidenta Roberta Mugabeho vůči Evropanům bylo několikahodinové zadržení britských diplomatů spolu s jejich americkými kolegy.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme