Německým hostinským sráží zisky zákaz kouření

Obavy německých hostinských se potvrdily. Podle statistického úřadu u našich západních sousedů přinesla přísnější protikuřácká legislativa skutečně znatelný pokles obratu v hospodách, barech a diskotékách. Provozovatelé malých lokálů doufají, že jim ústavní soud udělí výjimku ze zákona a kouření povolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenice piva

sklenice piva | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

O plných 14 procent klesly v posledním čtvrtletí loňského roku tržby hostinským v těch spolkových zemích, kde platil zákaz kouření. Ve zbytku Německa činil propad podniků orientovaných na konzumaci nápojů bezmála 9 procent.

Restaurace, kavárny, cukrárny a podniky rychlého občerstvení naopak dopady zákazu kouření prakticky nepocítily a jejich obrat klesl jen kosmeticky. "Většina hostů, kteří si chtějí vychutnat jídlo, zákaz kouření oceňuje," říká Julius Wagner ze Svazu německých hotelů a restaurací.

Ten zároveň lobbuje za udělení trvalé výjimky malým hospůdkám s jedinou místností, jejichž existenci protikuřácký zákon vážně ohrožuje. Prozatímní výjimku se majitelům takovýchto podniků rozhodly udělit Sasko a Porýní-Falc.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme