Premiér podpořil vznik sněmovní komise k vyrovnání s církvemi

Vznik dočasné parlamentní komise k majetkovému vyrovnání státu s církvemi je - podle premiéra Mirka Topolánka - jedinou možností, jak odblokovat jednání sněmovny o vládní představě tohoto vyrovnání. Topolánek to v neděli uvedl v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: Marián Vojtek

"Ke vzniku té parlamentní komise dojde, to si myslím, že v té situaci není úplně špatně. A je to jeden z instrumentů, který. podle mne, Poslanecká sněmovna má, a já ho nevidím jako negativní. Musím říci, že ten zákon není o církevních restitucích, je o vyrovnání s církvemi, skládá se z několika prvků a církevní restituce se týkají pouze části z toho," připomněl premiér.

Podle něho to umožní seriózní debatu o hodnotě církevního majetku a o tom, jestli existuje jiná možnost výplaty renty za nevydaný majetek. "Dohoda být může, pokud se zbavíme účelových populistických návrhů skupiny kolem Vlastimila Tlustého," poznamenal Topolánek.

Jednání o vzniku komise prosadili v úterý do programu červnové schůze sněmovny tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Pomohli jim sociální demokraté a komunisté. Většina poslanců vládní koalice byla proti.

Mirek Topolánek také připustil možnost menšinové vlády. A to v případě, že se mu nepodaří dosáhnout kompromisu s poslanci všech tří vládních stran, kteří nepostupují ve shodě s většinou koalice. Pokud by podle Topolánka kompromisy přesáhly únosnou míru danou vládním programovým prohlášením, koalice prostě zanikne. Premiér řekl, že pokud koalice nebude plnit volební program, nemá právo vládnout.

Církevní restituce vyvolávají spory

Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Podle Tlustého a dalších kritiků ale taková kompenzace není dostatečně zdůvodněna. Způsob, kterým vláda svůj výpočet vysvětlila, je podle nich nedostatečný.

Projednávání církevních restitucí se ve sněmovně zadrhlo koncem dubna, když dolní parlamentní komora na návrh Tlustého debatu přerušila. Zároveň požádala vládu, aby návrh doplnila o výpočet majetku, který má být církvím vrácen - to kabinet následně učinil. Výkonná rada Občanské demokratické strany pak v květnu vyzvala své poslance, aby majetkové vyrovnání s církvemi neblokovali. Lidovci už dřív slíbili, že nebudou spojovat církevní restituce s hlasováním o jiných návrzích.

Milan Kopp, Marika Táborská, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme