Rekordní nárůst cen zemního plynu děsí německé politiky

Až o 40 procent by podle německého ministerstva životního prostředí mohla v letošním roce stoupnout cena zemního plynu. Na to konto se stále častěji ozývají hlasy požadující oddělení stávajícího propojení cen ropy a plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

Že by se spolková vláda spolu s Evropskou komisí měla myšlenkou oddělení obou klíčových cen ropy a plynu zabývat, si myslí například státní tajemník spolkového ministerstva životního prostředí Müller. Na konci tohoto procesu by podle něj měl být spravedlivější vývoj cen a konec spekulativních zisků.

Podle německé liberální FDP by ale podobná iniciativa vedla k pravému opaku a vyústila by v absolutní cenový diktát plynárenských koncernů. Krajní znepokojení nad současným stavem dává najevo sociální demokracie. Ta se obává dopadů na beztak těžce zkoušené lidi s nižšími příjmy a navrhuje zavedení takzvaných sociálních energetických tarifů.

V České republice se od léta také zvednou ceny za plyn. U průměrné domácnosti, která na plynu vaří a ohřívá vodu, se to projeví zvýšením měsíčních plateb zhruba o padesátikorunu. Rodiny v bytech, které používají plyn i na topení, zaplatí měsíčně průměrně o 176 korun víc. A jestliže bydlí v rodinném domku, pak téměř o 300 korun.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme