Učitelé stávkovali a demonstrovali za vyšší platy

Asi dva tisíce pískajících, bubnujících a troubících odborářů zejména ze škol v pondělí odpoledne oblehly úřad vlády na pražském Klárově. Učitelé a další pracovníci v rezortu školství protestovali za zvýšení svých platů, tvrdí, že jim kvůli současné vysoké inflaci v letošním roce ve skutečnosti poklesly. Dopoledne učitelé a s nimi i další zaměstnanci ve školství stávkovali, zúčastnila se asi polovina českých škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maskot učitelů demonstrujících před vládou

Maskot učitelů demonstrujících před vládou | Zdroj: ČTK

Odboráři dnes přišli stejně jako v uplynulých třech týdnech demonstrovat proti vládním reformám veřejných financí. Obviňují kabinet Mirka Topolánka, že při nynějším růstu inflace přijal opatření, kterými se reálně snížily platy nejen ve školství, ale také ve zdravotnictví a veřejné sféře.

Premiér Mirek Topolánek se k situaci vyjádřil v České televizi, kde řekl, že současná aktivizace odborů prozrazuje spolupráci s ČSSD: "Jednali jsme se školskými odbory velmi usilovně, už při rozpočtu dostali víc než ostatní - ten rozpočtový rámec byl 1,5%. Teď pro letošní rok jsme pro pedagogické pracovníky dorovnali nebo lehce přesáhli ten inflační rámec. Pro příští rok se jedná ne o příslib, ale o závazek výrazným způsobem navýšit mzdy. To, že školské odbory jdou do stávky, mi připadá v dané chvíli neadekvátní."

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstrace učitelů - reportérka Radiožurnálu V. Masopustová

Asi v polovině škol se neučilo

Nemalá část škol byla v pondělí dopoledne zavřená, jinde se obvyklý provoz omezil, zbylé ústavy pracovaly normálně. Školské odbory odhadují, že do dnešního protestu se zapojilo minimálně stejné množství škol jako loni v prosinci. Z většiny krajů přišly informace o účasti zhruba poloviny škol daného regionu, například z Jihočeského, Ústeckého, Libereckého nebo Zlínského. Znamená to, že práci v mateřských, základních a středních školách přerušilo víc než 130.000 lidí.

Stávka učitelů znamenala volno pro školáky | Foto: ČTK

Školské odbory se na protestech dohodly po jednáních s ministrem školství Ondřejem Liškou. Žádaly po něm zvýšení letošního rozpočtu regionálního školství o tři miliardy korun, ministrovi Liškovi se ale podařilo prosadit ve vládě jen půl miliardy. Na příští rok pak Liška učitelům slíbil další čtyři miliardy.

Školským odborům se také nelíbí, že přilepšit by si měli pouze učitelé. Podle dosavadního rozhodnutí vlády totiž školníci a hospodářští pracovníci peníze navíc nedostanou.

Podporujete stávku učitelů? Hlasujte v naší anketě!

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme