Zákon o střetu zájmů prošel, sněmovna přehlasovala prezidentovo veto

Přístup veřejnosti k majetkovým přiznáním politiků by měl být snazší. Zajišťuje to novela zákona o střetu zájmů, kterou dnes schválila sněmovna. Přehlasovala tak veto prezidenta Václava Klause, který s výhradami zákon dolní komoře vrátil. Novela mění postihy pro veřejné funkcionáře za porušení tohoto zákona, ale také zavádí povinnost podávat majetková přiznání pro ředitele základních a středních škol. Naopak rektoři univerzit nebo soudci a státní zástupci podle ní přiznání podávat nemusejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

A to byly i některé důvody, proč prezident zákon poslancům vrátil. Podle něj se vztahuje i na lidi, kteří nejsou "veřejnými činiteli" v pravém slova smyslu. Poslanci ale výtky hlavy státu odmítli a zákon schválili.

"Myslím, že je dobře připravený. Pouze jediná věc - postavení řiditelů škol. Bylo slíbeno, že to bude odstraněno, jinak je ten zákon na místě," řekl sociální demokrat František Bublan.

Ministr školství Ondřej Liška ale už slíbil, že situaci ředitelů škol bude řešit. Zrovna oni totiž podle něj nenakládají s tak velkým majetkem, který by vytvářel prostor pro korupci. Kontrolu nad tímto majetkem navíc provádí zřizovatel škol. "Hned po letních prázdninách představím novelu zákona, která ředitele zbaví této povinnosti," doplnil Liška.

Novelizovat čerstvě schválenou novelu ale není šťastné podle místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslavy Němcové. "Vyrobili jsme zmetek a měli jsme možnost jej nevyrobit. Budeme se snažit ho opravovat ve chvíli, kdy jsme měli možnost ho vůbec nepustit do světa. Strašná situace," dodala.

Novela zákona o střetu má mimo jiné usnadnit přístup veřejnosti k majetkovým oznámením politiků. Mění také způsob, kterým mají být funkcionáři za porušení zákona o střetu zájmů trestáni.

Původní znění novely připravili poslanci ČSSD, jejich návrh ale zamítla vláda a velkou většinou se proti němu postavili i senátoři. Nový zákon o střetu zájmů začal platit na začátku roku, většina funkcionářů, kterých se týká, podle něj ale má začít podávat majetková oznámení až od konce června.

Podle komunistů by pak neměli majetková přiznání dávat lidé podle toho, na jaké pozici pracují, ale všichni, kdo mají majetek nad 10 milionů korun.

Marika Táborská, Veronika Malá, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme