Lachtaní dobrodruh nepřežil návrat domů

Několikadenní pouť lachtana Gastona po rozvodněných řekách má smutný konec. Povodňový uprchlík z pražské ZOO ráno nepřežil transport zpět do Prahy z Německa, kde jej včera dopadli němečtí záchranáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lachtan

lachtan | Foto: ZOO Liberec

Šelma, kterou zoologická zahrada v Troji zakoupila před jedenácti lety v Namibii, uhynula nedaleko německo-české hranice v šest hodin ráno. Ačkoliv odborníci původně tvrdili, že je v dobrém stavu, už po odchytu nedaleko Wittenbergu ale jevil známky únavy a měl zkrvavený čenich. "Příčiny úmrtí Gastona ještě přesně neznáme, buďto celkové vyčerpání nebo nějaká infekce. Nevíme, co přesně mohl chudák Gaston ve vodě spolykat," řekl mluvčí zahrady Vít Kahle.

Pitva ve Státním veterinárním ústavu vyloučila, že by zvířecí národní hrdina zemřel v důsledku vnitřních zranění. "Pitvou jsme vyloučili smrtelné poranění. Pokud by tam byla nějaká bakteriální infekce, tak to nějakou dobu trvá, než bakterie narostou a zjistí se jaký typ to přesně je," řekl patalog ústavu Ivana Nágl. Osobně se přiklání k celkovému vyčerpání lachtanova organizmu.

Gaston už se nedočkal setkání se svými družkami, které se podařilo chytit ještě na českém území. Samici Myšku objevili v neděli dobrovolní hasiči v zámeckém parku v Dolních Beřkovicích na Mělnicku, kde se ocitla prakticky na suchu. Vyčerpané a dehydrované zvíře až do příjezdu ošetřovatele kropili proudem vody. Další samici Julinku vytáhli ve středu večer vyčerpanou z Vltavy.

Dvanáctiletý Gaston a obě lachtaní dámy opustili zahradu ve středu poté, co do jejich pavilonu vtrhla velká voda. Lachtan odmítal pokusy pronásledovatelů nechat se chytit, v sobotu pak proplul až do Německa, přestože jej záchranáři u Děčína upláceli oblíbenou potravou, mořskými rybami. Dvěstěpadesátikilometrovou cestu do Severního moře ukončili v pondělí němečtí záchranáři v Sasku-Anhaltsku nedaleko Wittenbergu.

I když odvážný lachtan zaplatil za svůj první a poslední výlet daň nejvyšší, jeho odkaz v pražské ZOO bude, jak potvrzuje její mluvčí Vít Kahle, žít dále. "Gaston má potomka, malé mládě. Škoda, mohl být hrdina, všichni jeho návrat to vnímali jako pozitivní tečku," zalitoval.

Vltava zatopila velkou část areálu zoologocké zahrady v Troji. Z některých níže položených pavilonů nekoukaly ani špičky střech. Od pondělí do středy se ZOO podařilo evakuovat celkem 1003 vlastních a 26 soukromých zvířat. Do bezpečí přemístili 101 savců, 750 ptáků s 12 vejci, 141 plazů s 28 vejci a 11 kaloňů. Podle ředitele zahrady Petra Fejka uhynulo 80 ptáků a devět savců. Zahrada musela utratit pětitunového agresivního slona Kádira, který nemohl být evakuován. Stejný osud potkal samici hrocha, lva a medvěda. Utopil se jeden hroch, dva hrošíci liberijští a pravděpodobně také nezvěstný samec gorily Pong. Pohřešovaného hrocha Slávka v pátek objevili v zatopeném pavilonu slonů.

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme