Sněmovnu blokují spory o výbory

Hádka o to, jestli by sněmovní výbory měly mít o jednoho poslance navíc, ve středu zablokovala jednání dolní komory. Celý den se kvůli tomu zákonodárci nedostali ani k jednomu zákonu. Zvýšení počtu poslanců ve výborech chce prosadit ODS. Výbory podle ní v současnosti dobře nefungují, měly by ale také odrážet poměr sil ve sněmovně, který už není podle nejsilnější vládní strany, patový. Po dopolední sérii přestávek a obstrukcí opozice pokračovalo i odpoledne zasedání Poslanecké sněmovny ve stejném duchu. Jen o návrhu na pokračování schůze po 21. hodině se hlasovalo šestkrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek ve sněmovně

Lubomír Zaorálek ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Podle občanských demokratů v současnosti výbory kvůli stejnému počtu poslanců koalice a opozice pořádně nefungují. Počet jejich členů by měl tedy stoupnout na lichý počet. Vládní strany by pak měly ve výborech většinu. Opozici se ale tento záměr nelíbí. Obává se i toho, že by mohla v některých výborech přijít o křesla jejich předsedů.

Podle šéfa klubu ČSSD Michala Haška také není dobré měnit pravidla uprostřed hry: "Neustále tvrdíme, že to naprosto nepřiměřená reakce koalice, nevíme na co. V polovině volebního období se - chcete-li sportovní terminologií - se hřiště nepřemalovává, neposunují se čáry. Považujeme to za naprosto bezprecedentní, nikdy po roce 1989 k tomu žádná vláda nesáhla. Připomenu, že i Václav Klaus době, kdy byl premiérem menšinové vlády, tady neměl většinu ve výborech, přesto vládl a nestěžoval si na to. A prostě toto bereme jako naprosto bezprecedentní útok na samou podstatu parlamentní demokracie."

Opozice opírá kritiku o tradici a fakt, že byla podoba výborů stanovena na začátku činnosti této sněmovny v létě roku 2006. Podle premiéra Mirka Topolánka je na této situaci nejhorší fakt, že sněmovna nemůže projednávat důležité normy, například zákon o nemocenském pojištění.

"My si samozřejmě přejeme pracovat. Celý, prakticky už druhý týden jsme svědky obstrukční politiky. To, co se tady děje, je skutečně nebývalé a doufám, že to všichni vidí. Nechtěli bychom skončit schůzi s tím, že se projednalo pouze pár bodů, protože vláda má zájem na tom, aby se body schvalovaly, " řekl Topolánek.

Proti změnám ve sněmovních orgánech se staví kromě opozice také dvě poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Předsedkyni poslaneckého klubu Strany zelených Kateřinu Jacques naopak mrzí ztráta šance na změnu jednacího řádu, který by zajistil poměrné zastoupení ve výborech. V rozhovoru s Martinem Veselovským předsedkyně poslaneckého klubu Zelených řekla, že to považuje za klíčové. Zvukový záznam 20 minut Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Podle místopředsedy sněmovny za KDU-ČSL Jana Kasala je lichý počet poslanců v některých výborech nutný. Není si ale jistý, jestli někteří rebelové ve vládních stranách by byli opravdu tím jedním hlasem navíc, který by měl ve výborech koalici pomoci.

Šéf Lidového domu Jiří Paroubek se zase domnívá, že vláda už v řadě klíčových zákonů většinu nemá. Opozice podle něj navíc nezná důvody pro tuto změnu ve výborech: "Vládní koalice se rozhodla ukázat svoji sílu, která je v zásadě postavena na rozdílu jediného hlasu, a změnit poměry sil v Poslanecké sněmovně tak, aby v podstatě revidovala výsledky voleb. Myslíme, že je to nekorektní, je to věc, která zavání totalitou."

Milan Kopp, Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme