Smlouva o radaru bude podepsána začátkem července

Smlouva o umístění amerického radaru v České republice bude podepsána začátkem července v Praze. Ve Washingtonu to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s tím, že mu to potvrdila jeho americká kolegyně Condoleezza Riceová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová na archiv. snímku

Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová na archiv. snímku | Zdroj: ČTK

Přesné datum ale český ministr zatím nechtěl oznámit. "Až se obě strany oficiálně dohodnou, tak se to sdělí."

Podle diplomatických zdrojů by měla šéfka americké diplomacie Riceová kvůli podpisu smlouvy dorazit do Prahy v první červencové dekádě, tedy někdy do 10. července.

Ministr Schwarzenberg si není podle svých slov jistý, jestli v té době už bude k podpisu připravena i druhá smlouva, upravující podmínky pobytu amerických vojáků na českém území.

Česká vláda oficiálně schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny ve vojenském prostoru v Brdech na výjezdním zasedání v Teplicích 21. května. Do parlamentu k ratifikaci ji chce předložit až společně s druhou, zatím neuzavřenou doplňkovou dohodou SOFA. V ní zbývá vyřešit ještě poslední problém, který se týká daní.

Podle vicepremiéra Alexandra Vondry by proces ratifikace smluv v českém parlamentu mohl odstartovat v srpnu, závěrečné schvalování přijde na řadu až za několik měsíců.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme