Koalice prosadila seškrtání programu řádné schůze sněmovny

Vládní strany prosadily ve čtvrtek vlastní variantu toho, jak spory v dolní komoře parlamentu vyřešit. Kromě komise k církevním restitucím a změny počtu poslanců ve výborech už se na této schůzi nebude nic jiného projednávat. Důležité zákony ale budou zařazeny na mimořádnou schůzi například příští týden. O církevní komisi i o změnách ve výborech by se tak mohlo rozhodnout už v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

P. Nečas a  O. Liška

P. Nečas a O. Liška | Zdroj: ČTK

Několik desítek dalších bodů poslanci z programu schůze, kterou ochromily opoziční obstrukce i průtahy ze strany koalice, vyřadili. Na důležité zákony, na které se zatím nedostalo, pak nechají vládní strany svolat mimořádné jednání. Předseda klubu ČSSD Michal Hašek ale není s tímto řešením spokojený. Podle něj jde o taktiku zakrývání koaličních slabin.

"Koalice zablokovala řádnou schůzi sněmovny, znemožnila projednání celé řady zákonů důležitých pro občany - například omezení regulačních poplatků pro děti. Asi má pro pana Topolánka, Bursíka a Čunka větší cenu, aby výbory neodpovídaly volebnímu výsledku z roku 2006." Koalice ale ze zablokování jednání naopak viní opozici, a to kvůli obstrukcím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukončení řádné schůze a redukce jejího programu

Návrh na ukončení řádné schůze sněmovny a projednání vybraných bodů na schůzi mimořádné prošel sto jedna hlasy. Premiér Mirek Topolánek vidí situaci takto: "Toto je princip, který je v této chvíli určité zablokování funkce sněmovny, nicméně doufám, že do příštího týdne se z toho všichni vyspíme a zkusíme opravdu věci projednávat řádně. Jako premiér z toho nemám radost, protože potřebuji, aby parlament fungoval."

Redukce programu schůze se vůbec nelíbí opozici, ale nadšení není ani mezi poslanci koaličními. I když, jak řekl Radiožurnálu lidovec Jan Kasal, podle jednacího řádu je rozhodnutí sněmovny v pořádku: "Nicméně, že by nad tím vládlo nějaké nadšení, to bych tvrdit nechtěl, protože před 14 dny, kdy jsme schůzi začínali, tak jsme byli přesvědčeni, že všechny body doprojednáme na řádné schůzi. Bohužel, okolnosti a atmosféra ve sněmovně to neumožnily."

D. Rath, M. Hašek a L. Zaorálek | Foto: ČTK

Poslanci ve čtvrtek dopoledne vůbec nejednali. Vedení sněmovny a poslaneckých klubů se snažila dohodnout na tom, jak ve sněmovně pokračovat. Vyjednávání ale skončilo neúspěchem. Koalice pak prosadila svůj plán na zkrácení řádné schůze.

Hádka o to, jestli by sněmovní výbory měly mít o jednoho poslance navíc, paralyzovala sněmovnu už ve středu. Celý den se kvůli tomu zákonodárci nedostali ani k jednomu zákonu. Zvýšení počtu poslanců ve výborech chce prosadit ODS. Podle ní v současnosti výbory kvůli stejnému počtu poslanců koalice a opozice pořádně nefungují. Počet jejich členů by měl tedy stoupnout na lichý počet. Vládní strany by pak měly ve výborech většinu. Opozici se ale tento záměr nelíbí. Obává se i toho, že by mohla v některých výborech přijít o křesla jejich předsedů.

V pátek mají poslanci před sebou mimořádnou schůzi svolanou na návrh ČSSD. Tématem má být situace v české justici. Očekává se, že koalice neschválením programu schůzi ukončí.

Milan Kopp, Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme