Pro bezvízový styk s USA jsou nezbytné dvě dohody

Kvůli zrušení víz musí Česko se Spojenými státy podepsat dvě dohody. Ty by se měly dokončit do několika měsíců. Na společném setkání to uvedli ministr vnitra Ivan Langer a americký velvyslanec Richard Graber.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní doklad - cestovní pas

Osobní doklad - cestovní pas | Foto: Jan Rosenauer

O co v těchto smlouvách půjde, řekl Radiožurnálu ministr Langer. "V tuto chvíli Česká republika musí zřídit českou obdobu amerického protiteroristického centra, důležitého pro bezprostřední výměnu informací o osobách podezřelých z terorismu. A současně také dohodou upravit možnost předávání si vzájemných informací o osobách, které byly v minulosti odsouzeny za nejzávažnější trestné činy."

Rozšíření amerického bezvízového programu o další země včetně České republiky se očekává od letošního podzimu. Ministr Langer věří, že se termín na přelomu října a listopadu podaří splnit. Naše republika už s USA podepsala memorandum o porozumění, které vymezuje, za jakých podmínek zanikne stávající vízový režim a začne nový.

Marika Táborská, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme