Americký nejvyšší soud se postavil za práva vězňů na Guantánamu

Nejvyšší soud Spojených států podpořil práva vězňů na Guantánamu. Zrušil totiž zákon, který vězňům na této americké základně odebírá právo obrátit se na civilní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guantánamo je sice na Kubě, tamní základna je ale americkým územím, a proto na ní musí platit americká ústava - rozhodl mimo jiné nejvyšší soud Spojených států. A pokud platí na Guantánamu ústava, pak se mohou zadržovaní lidé podezřelí z terorismu odvolávat na civilní soudy a především zpochybnit legálnost svého věznění, často trvajícího řadu let, aniž by stanuli před soudem.

Nejvyšší soud USA neuznal argument, že jde o cizí bojovníky zadržované v čase války. Podle jeho rozhodnutí se na ně vztahuje ústavní právo "habeas corpus", podle kterého nemohou být vězněni bez rozhodnutí soudu.

Ve vězení na Guantánamu jsou nyní zadržovány skoro tři stovky lidí podezřelých z terorismu. Pro všechny z nich může být rozhodnutí nejvyššího soudu velmi významné a může vést k jejich propuštění.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme