Soudy na Guantánamu budou pokračovat, řekl ministr spravedlnosti USA

Soudy na Guantánamu budou pokračovat. Řekl to americký ministr spravedlnosti Michael Mukasey v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států, který zpochybnil legálnost zadržování lidí podezřelých z terorismu na základně Guantánamo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

severozápadní brána základny Guantanamo

severozápadní brána základny Guantanamo | Foto: US NAVY

Guantánamo je sice na Kubě, tamní základna je ale americkým územím a proto na ní musí platit americká ústava - rozhodl včera Nejvyšší soud Spojených států.

A pokud platí na Guantánamu ústava, pak se mohou zadržovaní lidé - podezřelí z terorismu - odvolat k civilnímu soudu ve Spojených státech. To by mohlo zpochybnit legálnost jejich věznění, často trvajícího řadu let, aniž by o jejich zadržení rozhodl soud.

Americký ministr spravedlnosti Mukasey zatím podle svých slov neměl možnost verdikt Nejvyššího soudu prostudovat. Bílý dům už ale naznačil, že v možná zkusí navrhnout novou legislativu, která trvající zadržování údajných teroristů na Guantánamu umožní.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme