Protesty autodopravců proti drahé ropě ochromují Evropu

Drahé pohonné hmoty jsou důvodem protestů autodopravců v celé Evropě. Po blokádách španělských a portugalských dálnic dnes začal protest řidičů cisteren v Británii. Víc než šest stovek britských řidičů cisternových vozů společnosti Shell zahájilo čtyřdenní stávku. Ta následuje poté, co jejich odborový svaz odmítl nejnovější nabídku zvýšení mezd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žlutý kamion

žlutý kamion | Foto: Ondřej Jánoška

Členové odborového svazu řidičů cisternových vozů zahájili pikety u čerpacích stanic a ropných terminálů po celé Británii. Společnost Shell oznámila, že na stávku je připravena. Přiznala ale, že některé čerpací stanice by mohly vyschnout.

Vláda povolila ropným firmám výměnu informací v zájmu plynulých dodávek do čerpacích stanic po dobu stávky. Vládní mluvčí řekl, že jsou připravena mimořádná opatření - například omezování množství pohonných hmot, které si řidiči mohou koupit. V platnosti ale zatím nejsou.

Asociace britského benzinu, která reprezentuje rafinerie, oznámila, že zásoby pohonných hmot po celé Británii jsou na normální úrovni a většina čerpacích stanic má zásoby zhruba na čtyři dny.

Nárůst cen pohonných hmot stále nelze vyloučit. Ropa před nedávnem zdolávala historická maxima. A je otázkou, jestli se to plně promítlo do cen pohonných hmot v České republice.

Jste pro razantní omezení kamionové dopravy? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme