Írán odmítl další výzvu mezinárodního společenství k omezení jaderného programu

Írán se nevzdá svého jaderného programu. Tak zní nejnovější zpráva z Teheránu. Šéf Evropské unie pro bezpečnost a zahraniční politiku Chavier Solana přijel do země s nabídkou hospodářské pomoci - výměnou za zastavení sporné části jaderných aktivit. Západu vadí hlavně obohacování uranu v Natanzu a těžkovodní reaktor v Aráku. Právě tam Teherán vyvíjí technologie, které mohou produkovat jaderný materiál pro zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět stálých členů rady bezpečnosti OSN a Německo proto Teheránu nabízejí spolupráci v energetice, a ekonomické a politické úlevy, aby Írán oba programy na svém území zastavil. V opačném případě hrozí Západ dalšími sankcemi.

Teherán ale tvrdí, že jádro vyvíjí výhradně k mírovým účelům a to v mantinelech všech mezinárodních úmluv, které podepsal. Jednání s mezinárodním společenstvím Írán neblokuje - ve stejné chvíli ale jeho vůdci tvrdí, že svých práv se nikdy nevzdají. Podle zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii však Írán dál zatajuje údaje o jaderném programu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme