Írán stáhl v obavách ze sankcí více než bilión korun z evropských bank

Írán v tichosti stáhl na 75 miliard dolarů, které měl uložené v evropských bankách. Učinil tak v obavách ze zablokování peněz v rámci mezinárodních sankcí. Teherán se totiž odmítá podřídit mezinárodnímu společenství, které požaduje zastavení těch částí íránského jaderného programu, které mohou být zneužité ke zbrojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd  Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Právě včera Evropská unie naznačila další brzké posílení sankcí. Jak ale napsal íránský týdeník Šahrevande emrúz, Teherán se na podobný scénář připravuje. Na příkaz prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda údajně stáhl v přepočtu více než bilión korun, které měl uložené v bankách Evropské unie.

Bankovní sankce mají zbrzdit financování íránského nukleárního programu a podle některých analýz se to zčásti daří. Experti ale upozorňují, že zároveň Západ ztrácí kontrolu nad íránskými penězi - přesouvají se totiž do východoasijských bank a íránští byznysmeni vozí namísto šeků a bankovních příkazů kufry s hotovostí.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme