Na chorvatských silnicích platí nová pravidla

Chorvatsko zpřísnilo pokuty za dopravní přestupky. Nejde ale o diskriminaci cizinců. Dneškem vstupuje v platnost nový chorvatský silniční zákon, který stanovuje nová pravidla pro všechny řidiče na tamních silnicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístaviště Split

Přístaviště Split | Foto: Blanka Černá

Řidič dostane za překročení rychlosti v obci o 50 kilometrů pokutu 5.000 až 15.000 kun, což je v přepočtu 17.000 až téměř 52.000 korun. Nebo může být odsouzen k trestu vězení do 60 dnů. Českému rozhlasu to potvrdila vedoucí konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Záhřebu Veronika Honcová.

Pokuta nemine ani řidiče, který pojede v obci rychleji o 10 kilometrů v hodině - zaplatí tak jako dosud 300 kun, tedy přibližně tisícovku. Mimo obec jsou pokuty podobné, jen bez hrozby vězení.

Pozor na odmlouvání policii - je za to vysoká pokuta. Povolená hladina alkoholu v krvi půl promile neplatí pro řidiče z povolání, tedy ani pro řidiče autobusů nebo nákladních vozů.

V Chorvatsku platí i další omezení, třeba pro cestování dětí

Před časem znepříjemnil pobyt zahraničním turistům v Chorvatsku zákaz dovozu masných a mléčných potravin, po vlně protestů toto nařízení úřady odvolaly. Dál ale platí původní limity, podle kterých si turisté mohou k Jadranu přivézt maximálně jeden kilogram masných a mléčných výrobků na osobu. Zákaz dovozu potravin platí od 15. června v sousední Černé Hoře.

Předchozí omezení pro cestování na Jadran se zaměřovalo na dětí. Všechny do 18 let, které do CHorvatska jely bez rodičů, měly původně mít notářsky ověřený souhlas od svých zákonných zástupců, navíc úředně přeložený. Aktuálně postačí jednodušší formulář s podpisem rodičů. Jedná-li se o organizované dětské zájezdy, musí pořadatel mít jmenný seznam dětí, ale v angličtině nebo chorvatštině.

Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme