Polský exprezident čelí nařčení ze spolupráce s komunistickou policií

Bývalý polský prezident Lech Walesa se bude soudit se dvěma historiky Ústavu národní paměti. Ti o něm napsali práci, v níž naznačují, že Walesa byl tajným spolupracovníkem bývalé státní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Walesa

Lech Walesa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Kontroverzní knížka má vyjít příští týden, polská média už ale uveřejnila výňatky, podle kterých Walesa mohl být konfidentem tajné policie pod krycím jménem Bolek. Práce dvou historiků naznačuje, že Walesa důkazy o spolupráci s tajnou policií zničil v době když byl prezidentem a měl přístup k tajným archivům.

"Je to hanba a skandál. Nikdy jsem na nikoho nedonášel ani jsem neničil žádné materiály. Je to pomsta malých a závistivých lidí," rozčílil se Lech Walesa v přímém přenosu televize TVN24.

Polský Ústav národní paměti ale trvá na tom, že bývalý prezident a nositel Nobelovy ceny míru mohl být konfidentem. Historici Ústavu se snaží dokázat, že Walesa zničil akta, která na něj tajná policie vedla. Publikace na toto téma má vyjít příští týden.

Za autory knihy Lech Walesa a Státní bezpečnost se postavil šéf Ústavu národní paměti Janusz Kurtyka. Vzal na sebe odpovědnost za publikaci, i když - jak řekl - stoprocentní jistota, že Walesa byl agentem pod krycím jménem Bolek - neexistuje.

Za nepřímý důkaz, ale Kurtyka považuje to, že ze spisu zmizelo několik desítek stránek poté, co si na počátku 90. let tato tajná akta vyžádal sám Lech Walesa. V té době zastával funkci prezidenta.

Do archivu se vrátila akta s vytrhanými stránkami. Walesa ale trvá na tom, že stránky nezničil a že eventuální důkazy o jeho spolupráci jsou podvrhem státní bezpečnosti.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme