Druhou etapu zdravotnické reformy ministr rozdělí na jednotlivé zákony

Druhou etapu zdravotnické reformy budou zákonodárci projednávat postupně. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek totiž opustil původní plán předložit ji v jednom balíku a jako první pošle v pondělí ke schvalování tři méně sporné z celkem šesti zákonů. Jde o normy o službách pro pacienty a o záchranných službách. Naopak o zákonech o zdravotním pojištění a univerzitních nemocnicích, které vyvolávají spory a kritiku, chce ministr ještě jednat. Předloží je proto později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek | Zdroj: ČTK

Zákony k reformě zdravotnictví jsou hotové! První tři půjdou už v pondělí do připomínkového řízení. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Tomáš Julínek s tím, že normy bude předkládat postupně, u některých se platnost kvůli diskuzím zdrží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Julínek bude zákony předkládat postupně

Jako první přijdou na řadu zákony o zdravotnických službách, specifických službách a záchranné službě. Zároveň s připomínkovým řízením Julínek chystá sérii diskuzí za přítomnosti odborné veřejnosti: "Budou probíhat na odborném fóru, ty nejbližší budou 25. června na Homolce s částí odborné veřejnosti především praktických lékařů i specialistů 30. června máme zatím rezervovaný termín pro seminář pro Českou lékařskou komoru, zároveň dne s odjíždím na její představenstvo, abychom domluvili formu debaty o těchto zákonech."

První tři normy o zdravotnických službách, specifických službách a záchranné službě podle Julínkovy náměstkyně Markéty Hellerová zlepší dostupnost záchranek, pacientům zůstane svobodná volba lékaře, dostanou informace o dostupnosti a nabídce služeb a budou znát svá práva a budou je moci vymáhat.

Julínek dnes také oznámil, že reformní zákony bude předkládat v závislosti na aktuální situaci v parlamentu a kolem podzimních krajských voleb. Kvůli rozdělení na jednotlivé zákony se reforma o něco pozdrží. Julínek proto požádá vládu o přehodnocení legislativního plánu.

Na téma nových zákonů diskutovali ve čtvrtečním Radiofóru první náměstek ministra Marek Šnajdr, poslanec za ČSSD David Rath a předsedkyně Občanského sružení na ochranu pacientů Vladimíra Bošková. Poslechněte si záznam.

Reformu provází odpor

Později přijdou na řadu zákony o zdravotním pojištění a univerzitních nemocnicích, které vyvolávají spory a kritiku. O všech chce Julínek dál jednat.

Republiková rada Strany zelených připustila možnost vystoupení z koalice, pokud by premiér Mirek Topolánek nesplnil slib, týkající se reformy zdravotnictví. Podle něj nemají být fakultní nemocnice ani rozhodnutím vlády, ani ministerstva zdravotnictví převáděny na akciové společnosti.

K tomu se premiér Mirek Topolánek zavázal před poslanci. K převodu by tak mohlo dojít jen zákonem, tedy se souhlasem sněmovny. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek prohlásil, že premiérovi věří, dodal ale, že porušení příslibu by znamenalo odchod lidovců z vlády.

Nejradikálněji se proti reformě staví zdravotnické odbory. Na 24. června, tedy ve stejný den, kdy bude jednohodinová stávka Českomoravské konfederace odborových svazů, chtějí zdravotníci stávkovat už od rána. Od úmyslu neustoupí co ministr Julínek dnes oznámil, že dává k diskusi paragrafovaná znění všech reformních norem.

Zdravotnická reforma je v troskách - domnívá se lékař a psychosomatik Jan Hnízdil. Úsilí Julínka sleduje a oceňuje, nicméně hovořit o reformě, nebo dokonce revoluční reformě zdravotnictví podle jeho slov není namístě: "Já si myslím, že je to spíše takový velmi nesmělý pokus o nápravu, který se zaměřuje ale na změnu formy. Jenomže, problémem není forma zdravotnictví, problémem je obsah. I ten nesmělý pokus se dnes zredukoval hlavně na regulační poplatky a přes jistě upřímnou snahu pana ministra si myslím, že v podstatě je v troskách, že už i ten pokus dnes končí."

Celý rozhovor Martina Veselovského s doktorem Janem Hnízdilem si poslechněte v archivu pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme