Soud poslal do vazby známého advokáta Teryngela

Obvodní soud pro Prahu 8 poslal dnes dopoledne do vazby advokáta Jiřího Teryngela. Právníka, vyhledávaného prominentními klienty, protikorupční policie podezřívá z krácení daně. Měl se podílet na transakci, při které stát přišel o víc než 110 milionů korun. Obhájce Teryngela Jiří Doucha novinářům řekl, že soudce vazbu uvalil, aby jeho klient neovlivňoval svědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Teryngel

Jiří Teryngel | Zdroj: ČTK

Policie zatím obvinila čtyři lidi, ale vyslechla jen dva z obviněných. Doucha se domnívá, že Teryngel z vazby vyjde, až policie vyslechne další dva obviněné.

"Doktor Teryngel si podal do tohoto usnesení hned na místě stížnost, kterou odůvodnil zejména tím, že nemůže nikoho fakticky ovlivňovat, protože veškeré jeho kroky jsou podchyceny v písemné podobě, jsou zajištěny a má je policie," popsal Doucha pro Rádio Česko další kroky, které se svým klientem chystají. Dodal, že o stížnosti bude rozhodovat městský soud.

Bývalého komunistického prokurátora Teryngela zatkla protikorupční policie ve středu ráno. Celá věc souvisí s nákupem cigaret, které v minulosti nakoupila pardubická společnost se Letka Team a právník Teryngel měl plnou moc při sepisování smluv.

Společnost nakoupila tabákové výrobky za zhruba 700 milionů korun a z této částky mělo být odvedena daň z přidané hodnoty ve výši 118 milionů. Podle informací z blízkosti obviněného advokáta pak DPH nebylo vyplaceno a společnost po problémech skončila v konkursu. Případ je pod nezvykle přísným informačním embargem. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek řekl, že nemůže sdělovat žádné bližší informace.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme