Ratifikace Lisabonské smlouvy pokračuje, Česko si prosadilo výjimku

Proces ratifikace Lisabonské reformní smlouvy Evropské unie pokračuje bez ohledu na odmítnutí v irském referendu. Shodli se na tom lídři sedmadvaceti členských států na summitu v Bruselu. Jak dál postupovat, si mají promyslet do příští schůzky na podzim. Česko si ale vyjednalo v závěrečné deklaraci speciální dodatek o své specifické situaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Mirek Topolánek na summitu EU v Bruselu

Premiér Mirek Topolánek na summitu EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Česká delegace v Bruselu vysvětlila, že i u nás ratifikační proces pokračuje. Je ale pozastavený do vynesení výroku ústavního soudu.

Co se konkrétně píše o výhradě České republiky v závěrech summitu, přednesl současný předseda Evropské rady, slovinský premiér Janez Janša.

"Evropská rada vzala na vědomí, že Česká republika nemůže ratifikační proces dokončit, dokud ústavní soud nevydá své pozitivní stanovisko ohledně souladu Lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem," uvedl Janša.

Topolánek už by si na ratifikaci smlouvy v Česku vsadil

Podle premiéra Mirka Topolánka se výsledný kompromis zrodil především během jeho osobních setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a slovinským premiérem Janšou. "My jsme uhájili po velké diskusi možný autonomní postup České republiky," řekl Topolánek s tím, že nejde jen o kosmetickou změnu. "To je přesně ten prostor, který jsme potřebovali," dodal.

Ústavní soud se Lisabonskou smlouvou zabývá z podnětu Senátu, v němž to iniciovali zástupci Topolánkovy ODS. Premiér potvrdil, že osobně je pro pokračování ratifikačního procesu v Česku, zdůraznil ale, že schvalování smlouvy českým parlamentem nebude jednoduché. Ještě včera by si podle svých slov na kladný výsledek hlasování nevsadil ani sto korun, nyní by prý takovou částku akceptoval. "Hlavně proto, že je to málo peněz," doplnil po určitém zaváhání.

Téměř jisté v současnosti je, že Lisabonská smlouva nezačne platit k 1. lednu 2009, jak se původně počítalo. To tvrdí mimo jiné i Topolánek, což ovšem neznamená, že Češi nemohou smlouvu ratifikovat dříve. Pro rychlé přijetí by byl i ministr zahraniční Karel Schwarzenberg.

"Myslím, že by pro nás bylo velmi dobré ratifikovat do 1. ledna, protože to je začátek našeho předsednictví. Ale pochopitelně probíhají procesy, které to mohou zkomplikovat. Nemůžeme ústavnímu soudu nařídit, kdy má učinit své rozhodnutí," uvedl Schwarzenberg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem zahraniční Karlem Schwarzenbergem o české pozici na summitu EU

Evropští lídři si dávají oddechový čas do října

Nejde ale jen o Česko. Aby Lisabonské smlouva vstoupila v platnost, musí ji ratifikovat všech sedmadvacet států EU. Jak bude dál postupovat Irsko, jehož voliči svým "ne" současnou tíživou situaci vyvolali? Premiér Brian Cowen odmítl spekulovat o tom, jestli by se v jeho zemi konalo druhé referendum jako v případě smlouvy z Nice.

Na rozhodnutí soudu musí kromě Česka čekat mimo jiné i Velká Británie. Podle britského premiéra Gordona Browna ratifikace na ostrovech není definitivní, dokud nejvyšší soud nerozhodne o stížnosti několika britských občanů, kteří chtějí prohlásit ratifikaci za neplatnou, protože Britové se ke smlouvě neměli možnost vyslovit v referendu.

Všichni evropští politici si dali čas na rozmyšlenou do říjnového summitu pod francouzským předsednictvím. Je nicméně možné, že hledání kompromisů nakonec spadne až na Česko, které se na vrcholné schůzce ocitlo kvůli zdrženlivému postoji ke smlouvě v centru pozornosti. Praha se totiž v lednu příštího roku na šest měsíců ujme předsednického křesla v EU, v němž vystřídá Francii.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme