Demonstranti ve Varšavě požadovali záchranu gdaňských loděnic

Ve Varšavě dnes demonstrovali zaměstnanci gdaňských loděnic. Chtěli tím vládu upozornit na reálnou možnost bankrotu slavného podniku, pokud bude muset vrátit dotace. To totiž požaduje Evropská komise v případě, že polská vláda urychleně nedokončí privatizaci loděnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nábřeží Gdaňsku

nábřeží Gdaňsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Petardy a hořící pneumatiky na ulicích Varšavy jsou podle odborářů z gdaňkých loděnic posledním varováním. Stát pomohl loděnicím dotací 50 milionů zlotých, říkají odboráři. Evropská komise ale spočítala, že loděnice dostaly tři čtvrtě miliardy. "Kam zmizelo 742 milionů ze státní pokladny? My jsme nedostali. Loděnice budeme bránit až do posledního a my to umíme," upozornil šéf gdaňských odborářů.

Evropská komise dala polské vládě ultimátum - do příštího týdne musí navrhnout východisko, jinak loděnice přijdou o dotace. "Jsem přesvědčený, že se nám k 26. červnu podaří připravit řešení, která budou pro Evropskou komisi přijatelná," oznámil ministr státního pokladu Aleksander Grad. Vláda už podle něj našla zájemce o koupi polských loděnic.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme