Zvěsti o chystaném útoku na Írán opět zvedly ceny ropy

O další tři dolary za barel vyskočila cena ropy poté, co americký tisk informoval o údajných izraelských přípravách na útok proti Íránu. Deník The New York Times v pátek napsal, že více než sto izraelských bojových letounů nacvičovalo nad Středozemním mořem údery proti íránským jaderným provozům. Izraelská armáda tuto zprávu nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Miroslav Konvalina

Každopádně to není poprvé, co zvěsti o chystaném izraelském útoku na Írán zahýbaly světovými cenami ropy. Počátkem června vlivný izraelský ministr dopravy Šaul Mofaz prohlásil, že pokud Teherán nezastaví své jaderné programy, bude útok nevyhnutelný. Tehdy cena ropy povyskočila dokonce o 11 dolarů.

Izrael tvrdí, že má důkazy o zbrojní povaze íránského jaderného programu. OSN, ale ani Američané však zatím k podobným závěrům nedošli. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej prohlásil, že v případě útoku rezignuje. Pokud prý totiž Írán nevyvíjí jaderné arzenály teď, tak po svém napadení je bude chtít získat zcela určitě.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme