Kontroverzní slovenský politik Slota by chtěl být europoslancem

Kontroverzní slovenský politik Ján Slota se chystá kandidovat do Evropského parlamentu. Volby se na Slovenku konají příští rok a Ján Slota chce být lídrem kandidátky. Uvedl to po zasedání Slovenské národní strany a hned také zaútočil na slovenské europoslance maďarské národnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Slovenské národní strany Ján Slota

Předseda Slovenské národní strany Ján Slota | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Na adresu slovenských europoslanců Ján Slota tentokrát řekl, že nehájí zájmy Slovenska, ale Maďarska. Proto prý chce kandidovat.

"Kdybych byl zvolený, tak byste viděli, jak by se tam začalo žít. Bylo by tam podstatně živěji. Ty kalné vody, shnilé, zakalené by se oživily a okysličily pravdou a ne pokrytectvím a lží," prohlásil Slota.

Slovenská národní strana nedisponuje mezi čtrnáctkou slovenských europoslanců žádným zástupcem a samotný Ján Slota nemá kvůli své nacionální politice ani žádné zahraniční kontakty. Naposledy překročil pomyslnou hranici, když označil maďarskou šéfku diplomacie za střapatou paní a patrona Maďarska svatého Štěpána za šaška na koni.

Kvůli účasti Slotovy SNS ve slovenské vládní koalici evropští socialisté pozastavili v roce 2006 členství Směru-SD premiéra Roberta Fica. Letos v únoru ho obnovili, přičemž Fico i Slota se zavázali k dodržování základních principů demokracie a právního státu.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme