Sarkozy se v Izraeli setká s rodiči zajatého vojáka Šalita

S rodiči zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita se má setkat francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ten přilétá v podvečer na dvoudenní návštěvu Izraele a Palestiny. S rodinou desátníka Šalita se už během jeho dvouletého zajetí palestinskými ozbrojenci solidárně sešla řada zahraničních činitelů. V případě návštěvy z Paříže má ale schůzka jeden význam navíc - Šalit totiž nemá jen izraelské, ale také francouzské občanství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikolas Sarkozy

Nikolas Sarkozy | Foto: Wikimedia

Ani předchozí snahy francouzských diplomatů ale nepřispěly k Šalitovu propuštění. Vyměněn má být na 450 Arabů držených v izraelských věznicích. V zájmu uspíšení jeho návratu k rodině jede v úterý izraelský premiér Ehud Olmert za egyptskými prostředníky do Káhiry.

Šalitovo propuštění z palestinského zajetí zamrzlo na neochotě Izraele propustit 30 extremistů ze svých věznic. Napsal to panarabský deník aš-Šark al-avsat. Izrael i Palestinci už se shodli, že voják se může vrátit ke své rodině výměnou za 450 Arabů, mezi kterými jsou i původci krvavých útoků na Židy. Zmíněných 30 jmen je prý ale pro Izraelce zcela nepřijatelných.

Francouzský prezident má v Izraeli na programu schůzky se všemi předními činiteli. Podle tisku chce židovský stát Sarkozyho přimět, aby zbrzdil sbližování Paříže se Sýrií - Sarkozy totiž například pozval syrského prezidenta Bašára Asada na středomořský summit do Paříže.

Před odletem z regionu se má Sarkozy v úterý setkat také s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme