ČSSD vyhlásila nulovou toleranci koaliční vládě Mirka Topolánka

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ostře pustil do ODS a vyzval sociálně demokratického poslance Petra Wolfa, aby se vzdal mandátu ve sněmovně. Wolf totiž vystoupil z klubu sociálních demokratů i z ČSSD. Sociální demokracie tak po Miloši Melčákovi, Michalu Pohankovi a Evženu Snítilém může přijít už o čtvrtý hlas při klíčových hlasováních ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Paroubek a L. Zaorálek

J. Paroubek a L. Zaorálek | Zdroj: ČTK

Lidový dům nepovede žádné jednání s ODS o důležitých politických záležitostech, dokud bude v čele občanských demokratů Topolánek. Sociální demokracie podle dalších slov Jiřího Paroubka také nebude párovat chybějící koaliční poslance, včetně ministrů, ve sněmovně ani v době předsednictví České republiky Evropské unii.

Podle předsedy ČSSD Paroubka si chce ODS Wolfovým odchodem zajistit hlas při středečním klíčovém hlasování ve sněmovně o možném americkém radaru v Česku: "Pokud jde o radar, zvážíme anulování případně uzavřené, případně podepsané smlouvy se Spojenými státy bude-li prosazena korupčními hlasy," zopakoval Paroubek.

To, že by poslance Wolfa odloudila vláda kvůli radaru, ale v neděli v České televizi popřel místopředseda vlády Alexandr Vondra z ODS: "Já se skutečně ohrazuji proti tomu, že by to souviselo s politikou vlády. Spíše se domnívám, že to souvisí s tím, že celá řada lidí v řadách sociální demokracie prostě není schopná snášet brutální nátlak ze strany Davida Ratha a dalších." Jak hlasování o radaru dopadne, zatím není jasné. Odmítají ho poslankyně zelených Zubová s Jakubkovou a s jeho podporou váhá i lidovec Hovorka.

Wolf: Příčinou jsou neshody uvnitř ostravské organizace ČSSD

Poslanec Petr Wolf po sobotním odchodu z klubu ČSSD v neděli oznámil, že vystupuje i ze strany. Serveru Novinky.cz řekl, že odjíždí na dlouhodobě plánovanou služební cestu, ze které se vrátí až příští sobotu. Ve středu chce nejsilnější opoziční strana vyvolat ve sněmovně mimořádné jednání o americkém radaru. Své vystoupení z klubu Wolf zdůvodnil problémy a neshodami uvnitř moravskoslezské ČSSD. Popřel, že by svůj odchod koordinoval s ODS, a obvinil Paroubka, že vede poslance strany tak, že mu utíkají.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček z ČSSD dnes v České televizi tvrdil, že Wolfův odchod je dílem vlády. Podle něj se situace opakuje pokaždé, když se vláda ocitne v úzkých, například při žádosti o vyslovení důvěry, při prezidentské volbě nebo nyní, při blížícím se hlasování o radaru.

Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra Alexandr Vondra to ale odmítá. Jak řekl České televizi, v sociální demokracii je podle něj velké vnitřní pnutí: "Já se skutečně ohrazuji proti tomu, že by to souviselo s politikou vlády. Spíše se domnívám, že to souvisí s tím, že celá řada lidí v řadách sociální demokracie prostě není schopná snášet brutální nátlak ze strany Davida Ratha a dalších."

Odchod z klubu není ve sněmovně výjimečný

Na stranu pravicové vlády se od voleb v červnu 2006 přidali za sociální demokracii zvolení Miloš Melčák a Michal Pohanka, z ČSSD proto byli vyloučeni. Stejný osud potkal i sociálnědemokratického poslance Evžena Snítilého, který hlasoval při prezidentské volbě pro Václava Klause. Pohanka s Melčákem vládu podrželi pokaždé, když jí opozice chtěla vyslovit nedůvěru, a loni jí také pomohli schválit reformu veřejných financí. Naopak Snítilý často hlasuje spolu se svou bývalou stranou.

O poslance však nepřichází jen opozice, vlastní hlasy někdy chybí i opozici. Dvě poslankyně zelených, Olga Zubová a Věra Jakubková, v poslední době rovněž zvažovaly, že opustí klub. Rozhodnout se chtějí příští týden. Také v ODS existuje skupina nespokojenců kolem Vlastimila Tlustého. S vládními návrhy, například s řadou věcí v reformě zdravotnictví, nesouhlasí ani křesťanský demokrat Ludvík Hovorka.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme