Julínek představí obsáhlou zprávu o stavu zdravotnictví

Zdravotní péče bude stále dražší. Vyplývá to ze Zprávy o stavu, vývoji a výhledu zdravotnictví v Česku. Představit ji má dnes ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Obsáhlý materiál je výsledkem roční práce analytiků, odborníků i politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek, Tomáš Cikrt

Tomáš Julínek, Tomáš Cikrt | Zdroj: ČTK

V České republice rychle přibývá starších pacientů - lidí v aktivním věku, kteří hradí zdravotní pojištění, tak bude málo na to, aby zaplatili léčbu všech.

Tvrdí to analytici, kteří zároveň nabízí i varianty řešení. Pacienti si buď budou muset připlatit na poplatcích, nebo se smířit s horší péčí, která je označená jako standardní. Další možností je zvýšení zdravotního pojištění, to ale autoři zprávy neodporučují.

Publikace obsahuje přes 350 stran, 270 schémat, tabulek, map a grafů. Shromažďuje názory více než 150 odborníků. Konference v Praze, na které Julínek zprávu představí, se zúčastní také ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková a 400 dalších lidí z řad pacientských organizací, lékařů, pojišťoven a veřejné správy.

Ministr Julínek dnes také oznámí, jak daleko je příprava úrazového centra v Brně-Bohunicích. Jeho zřízení souvisí s chystaným rušením Úrazové nemocnice. Právě tamní traumacentrum se má stát základem budoucího bohunickém úrazového centra. Do Bohunic se mají přestěhovat zdravotníci i přístroje.

Náklady na vybudování centra podle ministra budou nižší než částka, která by byla potřeba na nutnou modernizaci stávajícího pracoviště. Julínek zveřejnil záměr změn v brněnské síti nemocnic loni v dubnu a sklidil za to kritiku. Petici proti rušení nemocnice podepsaly desetitisíce lidí. Při zítřejší celostátní stávce nepřeruší práci na jednu hodinu, ale stávkovat budou celý den.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme