Protesty odborářů ve světě: V Polsku pravidelné, v USA málokdy

Zemí, kde lidé rádi a často stávkují, je také Polsko. Právo na stávku je tam posvátné - je jednou ze základních občanských výsad, a to nejen na křídovém papíře polské ústavy. Naopak například v Americe odbory slábnou a málokdy vyjdou do ulic. Ve čtyřicátých letech minulého století zastupovaly 36 procent zaměstnanců. Dnes je to 12 procent, přičemž většinou jde o zaměstnance státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace polských odborářů

Demonstrace polských odborářů | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V Polsku je právo na stávku posvátné. Souvisí to postavením odborů, které se často odvolávají na hnutí Solidarita, což byly první skutečně nezávislé nekomunistické odbory v zemích východního bloku.

Solidarita už sice nemá devět milionů členů jako v 80. letech, ale duch silných odborů přežívá a s ním i právo na stávku za lepší sociální podmínky. V Polsku pravidelně stávkují lékaři a zdravotní sestry, učitelé, listonoši, nebo horníci.

Žádná z polských vlád si netroufla proti stávkujícím zakročit silou a někteří ministři dokonce považovali stávky za zcela oprávněné. To ale neznamená, že by požadavkům stávkujících vycházeli vstříc.

Protesty různých profesních skupin jsou poměrně časté a pořádkové síly i politici se s nimi už naučili žít. Staly se součástí všedního dne demokratické společnosti.

V Americe odbory zůstávají stranou

Pověst odborů v Americe poškodily v druhé polovině minulého století mafiánské praktiky některých odborářských předáků, kteří využívali zastupování zaměstnanců k vlastnímu obohacení. To neznamená, že by odbory ztratily veškerý politický vliv - hlavně v demokratické straně. Ale nejsou sílou, která by například rozhodovala, kdo bude demokratickým kandidátem na prezidenta.

Výmluvnou ilustrací malého vlivu odborů ve Spojených státech koneckonců je i skutečnost, že ačkoli ceny pohonných hmot v posledních měsících mimořádně vzrostly, po demonstracích není vidu ani slechu. Před časem sice zablokovali centrum hlavního města protestující řidiči náklaďáků. Ale to byla akce organizovaná jejich asociací, ne odbory.

Rostou i ceny potravin, prezidentští kandidáti nabízejí různé recepty, jak ekonomickou situaci řešit. Odbory ale zůstávají stranou.

Martin Dorazín, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme