Příměří mezi Izraelem a Palestinci je v ohrožení

Čtyři palestinské rakety dopadly do jižního Izraele. Jedna z nich zasáhla neobydlený dům ve městě Sderot, na jiném místě byli lehce zraněni dva Izraelci. K útoku se přihlásilo hnutí Islámský džihád, jehož aktivistu minulou noc zabili Izraelci. Odpalování raket z Gazy je v rozporu s příměřím, které Izrael uzavřel s tamními ozbrojenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pohřeb zabitého velitele Islámského džihádu

pohřeb zabitého velitele Islámského džihádu | Zdroj: ČTK

Už v noci na úterý odpálili neznámí ozbrojenci z Gazy do Izraele minometný granát. Izraelská armáda pak zabila dva radikály, avšak na západním břehu Jordánu, na který se klid zbraní nevztahuje.

Pokud se příměří i přes tyto incidenty udrží, má v další fázi zahrnovat otevření přechodu Rafah z Gazy do Egypta a také jednání o Giladu Šalitovi. Od zajetí tohoto izraelského vojáka palestinskými ozbrojenci zítra uplynou dva roky. Vyměněn má být za stovky Arabů z izraelských věznic.

Káhira prý hranici do Gazy neotevře, dokud Šalit nebude na svobodě. To dnes podle izraelských zdrojů slíbil egyptský prezident Mubarak izraelskému premiérovi Olmertovi.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme