V Indii zatkli dva Čechy za nepovolený sběr vzácného hmyzu

Dva Češi skončili v indickém vězení za nepovolený odchyt vzácných živočichů. Podle serveru The Statesman v národním parku Dárdžiling na severovýchodě země sbírali brouky a motýly. V Indii platí zákaz odebírat tento hmyz z jeho přirozeného prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motýli usedají na květy, listy i návštěvníky

Motýli usedají na květy, listy i návštěvníky | Foto: David Schovánek

Mluvčí národního parku řekl, že u mužů našli při zatýkání vybavení na sběr motýlů a brouků a dokonce i několik exemplářů.

Server The Statesman, kde se zpráva objevila poprvé, odhaduje cenu jednotlivých brouků a motýlů až na 15.000 rupií za kus, v přepočtu téměř pět a půl tisíce korun.

Zprávu o zatčení Čechů potvrdila mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová. "Byli obviněni z porušení zákona o ochraně přírody s tím, že už v pondělí proběhlo soudní řízení, v rámci kterého byla zamítnuta kauce, takže jsou teď ve vězení. Další soudní řízení proběhne 7. července," uvedla Opletalová.

Zatčenými jsou 52letý Emil Kučera, který je členem České entomologické společnosti, a 51letý vědecký pracovník z oddělení ekologie a ochrany přírody Entomologického ústavu Akademie věd ČR Petr Švácha. Při zatýkání tvrdili, že neznali indické zákony o ochraně přírody a sbírali motýly a brouky pouze za účelem vědeckého výzkumu.

Ředitel Entomologického ústavu Akademie věd ČR Jan Šula ale Radiožurnálu řekl, že o nutnosti mít povolení museli vědět. "Každý, kdo sbírá hmyz, zvláště v cizích zemích, tak musí předpokládat, že zvláště v chráněných územích je většinou potřeba nějaké speciální povolení, které se vyřizuje dopředu a které je v některých případech dost obtížné získat. Museli předpokládat, že takové povolení budou potřebovat," uvedl Šula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem Entomologického ústavu Akademie věd ČR Janem Šulou

Češi se už v minulosti několikrát podíleli na nepovoleném vývozu chráněných živočišných nebo rostlinných druhů. Například v roce 2004 novozélandský soud potrestal pokutou tehdejšího děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíra Číhalíka a bývalého pracovníka České inspekce životního prostředí Jindřicha Šmitáka. Oba se podle soudu pokoušeli pašovat ze země vzácné rostliny. Češi byli odsouzeni i za pašování vzácných zvířat z Austrálie, Mexika, Peru nebo Jihoafrické republiky.

Celosvětově upravuje boj proti pašování fauny a flory washingtonská Úmluva i mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Byla podepsaná v roce 1973 a Česká republika je jejím signatářem od roku 1992. Do konce roku 2003 se k Úmluvě CITES připojilo 164 států.

Martin Hromádka, Petr Medek, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme