Izrael zastavil dopravu zboží do Gazy kvůli raketovému útoku Palestinců

Izrael dnes nepovolí dopravu žádného zboží ani potravin a léků do palestinského pásma Gazy. Jeruzalémská vláda se minulý týden zavázala, že v rámci příměří postupně uvolní blokádu, včera ale na židovský stát dopadlo z Gazy několik raket, a tak dnes izraelský ministr obrany Ehud Barak rozhodl přechody ráno vůbec neotvírat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

palestinská cisterna v Gaze

palestinská cisterna v Gaze | Zdroj: ČTK

Včerejší salvu raket má na svědomí palestinské hnutí Islámský džihád a podle Izraele tím po šesti dnech platnosti jednoznačně porušilo příměří. Hnutí Hamás, které Gazu ovládá, naopak z porušení klidu zbraní obvinilo Izrael kvůli novému uzavření hranice.

Izraelská vláda po včerejším incidentu odolává výzvám, aby na radikály v Gaze tvrdě vojensky udeřila. Bezpečnostní aparát se ale domnívá, že Palestinci mají zájem příměří udržet, a proto vláda odpověděla jen zastavením nákladní dopravy.

Islámský džihád svůj útok označil jako odvezu za smrt svého velitele. Toho ale Izraelci zabili na západním břehu Jordánu, a na ten se příměří nevztahuje.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme